MILAN BEČEJIĆ: Vučić je popio dva šamara, crveneli su mu se obrazi…

MILAN BEČEJIĆ: Vučić je popio dva šamara, crveneli su mu se obrazi…

Možda bi on uspeo da veštom manipulacijom prikrije crvenilo od dve šamarčine, da ga nije ofirala novopečena naprednjakinja Brnabićka…

Piše: Milan Bečejić

Poslednjih desetak dana odmetnuti predsednik svih građana Srbije popio je dve ozbiljne šamarčine apropo Kosova. Prvu je dobio od Ričarda Grenela, novog Trampovog emisara za konačno sređivanje odnosa Srbije i Kosova, a ništa manje bolna šljaga stiže mu od Aljbina Kurtija, koji je rešen da pokopa sve prethodne dilove srbijanskog oligarha sa Tačijem i Haradinajem. Otuda nervoza koju ovaj ne ume da sakrije. I ne pada mu na pamet da upotrebi svoje čuvene krilatice: „baš me briga“ i „jaka stvar“.

Možda bi on uspeo da veštom manipulacijom prikrije crvenilo od dve šamarčine, da ga nije ofirala novopečena naprednjakinja Brnabićka, koja je odvalila za „Novosti“: „Ovo je pokušaj da se ’njihovi Srbi’ uvedu u novu prištinsku vladu… Plašim se da ih je baš briga kako su Srbi glasali.“ Sramotno, tragično i tužno – zvanična vlast Srbije javno priznaje da postoje „naši“ i „njihovi“ Srbi na KiM!

Sad je jasnija ona Murtina egzaltacija po završetku kosovskih izbora: „Ovo mi je jedna od najdražih pobeda!“ Pobeda nad kim, nesrećni Aleksandre Vučiću?! Nad Srbima koje ne kontrolišeš i koji te ne podržavaju, koje nisi uspeo da uceniš, kupiš i uplašiš…? Prethodno si te „svoje“ Srbe naterao da izađu na izbore i time priznao legitimitet prištinskih vlasti i nepriznatu državu Kosovo, čime si dodatno pljunuo na Ustav države čiji si predsednik. I gore, pljunuo na Srbe i Srpstvo. Time ćeš, na najgori način, postati crna rupa srpske istorije koja je usisala čast, ugled i slobodu naroda za koji se izdaješ da mu pripadaš.

Sva je prilika da će Grenel i Kurti vrlo brzo dohakati srbijanskom navrhvođi, kome se uveliko obija o glavu što je svojevremeno podržao Hilari Klinton. A Grenel je očito neumoljiv. Ako je posle šamaranja predsednika Srbije ovaj morao sâm da piše službenu belešku o razgovoru, sve je jasno.

A Kurti će, po svoj prilici, nadigrati Murtu. Lagano će ukinuti ranije dogovoreno uvođenje taksi i Murtu izvesti na nebranjeno Kosovo polje, gde je ovaj slavodobitno proglasio pobedu „svojih“ nad „tuđim“ Srbima. I neće trepnuti na surovi podatak: na kosovskim izborima 2001. godine Koalicija „Povratak“ osvojila je 89.388 glasova i 22 mandata, da bi Srpska lista sad osvojila „istorijska“ 47.633 glasa i deset mandata. Za manje od 20 godina zamrznutog konflikta crna rupa progutala je oko 50 odsto glasača iz srpske zajednice. Mani crvene obraze – gde će ti duša, Murta?!

Izvor: Stanje Stvari

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite