OTREŽNJENJE ZA SRBIJU: Niste dobrodošli u EU, period proširenja je završen!

OTREŽNJENJE ZA SRBIJU: Niste dobrodošli u EU, period proširenja je završen!

Imperije je dosegla svoj limit! Nove članice nisu dobrodošle. 

Posle petnaest godina kandidatskog staža Severne Makedonije, posle deset preporuka Evropske komisije o otvaranju pregovora za članstvo, posle petogodišnje kandidature i dve preporuke Komisije za novi korak na evrointegracionom putu Albanije – članice EU uspele su da se dogovore samo da početak pregovora sa ove dve zemlje razmotre iduće godine, a nema nikavih indicija da će se odluka unije promeniti, jer je birokratski sistem koji u jednu zajednicu istovremeno uključuje različite zemlje poput Nemačke i Grčke, Švedske i Hrvatske postao previše komplikovan i glomazan za upravljanje.

„Ovde se ne radi o tome da li su ove zemlje spremne da uđu u EU nego da li su ispunile uslove za početak pregovora. Neke zemlje članice smatraju da tih uslova nema. Ja mislim da je to istorijska greška“, kaže odlazeći predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Međutim, zbog direktnog veta francuskog predsednika Emanuela Makrona su sva ubeđivanja bila uzaludna.

„Poruka koju su Albanija i Severna Makedonija, ali i Srbija, Crna Gora, BiH i Kosovo dobili jeste da nisu dobrodošli – šta god da urade“, ocenjuje u razgovoru za Dojče Vele Aleksandra Štiglmajer iz Evropske inicijative za stabilnost.

Početka kraja širenja EU?

Nakon završetka sastanka lidera EU, put Balkana poslate su reči žaljenja, razumevanja i podrške. O nastaloj atmosferi govori i jedno novinarsko pitanje sa završne konferencije za medije: „Da li smo svedoci početka kraja širenja Evrope i koje će biti posledice toga?“

I dok je odlazeći predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, vidno uznemiren negativnim ishodom diskusije o proširenju, objašnjavao da je u pitanju samo „kratkoročna kriza, a ne i kraj proširenja“, odlazeći predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je odgovorio:

„Ako je ovo kraj proširenja, moraćemo da se suočimo sa oštrim kritikama jer smo ohrabrivali te zemlje, pomagali im, posećivali ih i davali javna obećanja. Ako želimo da nas poštuju, moramo da održimo obećanja“, rekao je Junker.

Verodostojnost EU je na Zapadnom Balkanu na „istorijskom minimumu“, kaže Aleksandra Štiglmajer: „Ovo je apsolutno najniža tačka na kojoj smo se našli u poslednjih 20 godina kada je u pitanju politika proširenja“, objašnjava ona za Dojče Vele.

Izvor: Dojče Vele/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite