(VIDEO) ŠOK ZA BRISEL: Berluskoni podržao Salvinija, stotine hiljada opozicionara preplavilo Rim!

(VIDEO) ŠOK ZA BRISEL: Berluskoni podržao Salvinija, stotine hiljada opozicionara preplavilo Rim!

Desno orijentisani italijanski političar Mateo Salvini predvodi masovni antivladin skup u Rimu.

Veliki protest pod nazivom „Italijanski ponos“ održava se na trgu San Đovani koji se ranije povezivao sa okupljanjima italijanske levice.

U petak je Salvini, predsednik suverenističke desno orijentisane stranke Lige, rekao da se prima njihovom proračunu na San Đovaniju okupilo između 100.000 i 200.000 ljudi.

Protestima su se pridružili i članovi stranke bivšega italijanskog premijera Silvija Berluskonija, „Napred, Italijo“, kao i simpatizeri stranke „Ialijanska braća“

Salvini je u avgustu napustio mesto potpredsednika vlade i ministra unutrašnjih poslova nakon što je prekinuo savez sa Pokretom pet zvezda (M5S), no njegova Liga, po istraživanju javnog mišljenja, i dalje vodi.

M5S je formirao novu vladinu koaliciju s bivšim žestokim neprijateljem, Demokratskom strankom (PD), da bi se sprečila organizacija prevremenih izbora na kojima bi Salvini verovatno pobedio.

Berlsukoni je okupljenima poručio da je došao na skup jer je to njegoova velika dužnost, da radi na ujedninjenju italijana. Ovo je naš trg, vidim zastave Lige, Italijanske braće, Napred Italija i veoma mi je drago da ih vidim kako se vijore zajedno – rekao je bivši premijer Italije.

Salvini je obećao ponovno zatvaranje granica za ilegalne migrante. Nova vlada je odmah nakon dolaska na vlast ponovo pustila da brodovi sa krijumčarima dolaze u Italijanske luke, čime dovode nove glasače u zemlju u dobro preopznatljivom ksenokratskom sistemu vladavine.

Izvor: Dnevna Gazeta/Indeks.hr

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite