(FOTO) CENA PATRIOTIZMA: Ratni veterani skupljaju pikavce po parku ispred Skupštine, Vučić ih ne prima…

(FOTO) CENA PATRIOTIZMA: Ratni veterani skupljaju pikavce po parku ispred Skupštine, Vučić ih ne prima…

Naši vojnici koji su preživeli rat od kojih su mnogi ostali invalidi i dalje plaćaju cenu patriotizma, dok vlast ostaje gluva na njihove zahteve.

Već 19 dana grupa ratnih veterana noći u improvizovanom kampu u Pionirskom parku, nedaleko od zgrade Predsedništva i Skupštine Srbije. Od nadležnih traže hitno stopiranje nacrta novog Zakona o boračko-invalidskoj zaštiti, za koji tvrde da će njihovo pitanje tretirati na još nepovoljniji način nego što je to do sada bio slučaj. Svoje zahteve su izneli u sredu na informativnom razgovoru u Predsedništvu, gde su dobili načelno obećanje da će njihovi zahtevi biti razmotreni.

U kampu u Pionirskom parku, pamte se dani kada je vojnički šator bio njihova jedina kuća. Prisećaju se priča iz rata – i svaka je potresna. Nenad Mihajlović svoju počinje sa 18 godina.

„Iz školske klupe smo otišli u rat, jednostavno, nađeš se u takvoj situaciji, valjda to prihvatiš“, kaže veteran rata 1999. godine Nenad Mihajlović.

Prihvatio je oružje koje mu je pre 20 godina u ruke stavila država.

„Ponovo smo na položajima, samo što ovo sada nisu ratni“, kaže Mihajlović.

Rame uz rame, sa bivšim saborcima.

„Pripadnik 125. oklopne mehanizovane brigade, karaula Košare, kasarna Kosovska Mitrovica“, kaže veteran Baja Bajić.

„Evo nas u Pionirskom parku sada, razlozi za to su nebriga države prema nama“, kaže Mihajlović.

„Država je zaboravila svoje ratnike, zaboravila one koji su branili ovu državu i koji su dali svoju mladost za svoju državu. I svoje drugove“, kaže Bajić.

Šansu za pristojan život, zauzvrat, nisu dobili.

„Većina nas nije sposobna da radi – bolujemo od raznih psihičkih tegoba, od teških oboljenja. Naši saborci boluju od leukemije, kancera, neizlečivih bolesti, a leče se kao civili, zakazuju nam se pregledi na pola godine, godinu“, kaže Mihajlović.

Kada su izuli vojničke čizme, mnogi su završili na prosjačkom štapu. Država im, kažu, nije pružila oslonac. Sada strahuju da loše može da postane i gore. Ukoliko na stagu stupi novi zakon, skoro polovina će ih ostati bez ikakvih primanja. Hitno stopiranje zakona traže pod prozorima Predsedništva. Za dve nedelje, vrata su im otvorena jednom.

„Bili su saborci na prijemu u predsedništvu, primio ih je sekretar, oni su spremni za dijalog, oni žele dijalog sa nama, postoji neka nada da će to krenuti nekim putem rešavanja“, kaže Mihajlović.

Prvi konkretan korak i dalje čekaju. Do tada, kažu – ostaju na položajima.

Veterani skupljaju pikavce ispred preko puta skupštine

Među ratnim veteranima koji ispred Skupštine čekaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji još uvek nije razgovarao sa njima,  fotografisani su i veterani koji skupljaju pikavce od cigareta po parku.

Kako kažu pored toga što su rizikovali svoje živote kako bi zaštiti druge građane Srbije od stranih neprijatelja, patriotizam je ujedno i briga o svom okruženju.

 

Izvor: Dnevna Gazeta/N1

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite