NORDIJSKA KRIZA: U Danskoj zapaljeno 648 automobila, migrantski kvartovi najopasniji…

NORDIJSKA KRIZA: U Danskoj zapaljeno 648 automobila, migrantski kvartovi najopasniji…

Paljenje automobila postalo je veliki problem u Danskoj, Švedskoj, Francuskoj i nekim drugim zapadnoevropskim zemljama. Otkako je 2015. godine Danska počela da vodi statistiku o zapaljenim automobilima, čini se da će 2019. godina biti rekordna po broju zabeleženih slučajeva.

Do sada je ove godine u toj zemlji namerno zapaljeno 648 automobila, a najveći broj slučajeva zabeležen je u imigrantskim getima u Kopenhagenu i gradu Arhusu. Policijski inspektor Brian Belling iz Kopenhagena tvrdi da nema razloga da se stavlja veza između spomenutih požara i ljudi koji žive u tim područjima.

Novinari lista Jyllands-Posten potom su upitali inspektora kako to da imamo toliko požara u tom delu Kopenhagena, a ne na primer u okrugu Veterbro.

„Ne mogu reći zašto. Paljenje automobila povezana je sa neredima u tim područjima, a u okrugu Vesterbro nije bilo nereda“, odgovorio je nesnalažljivo Belling.

Novinari očito nisu hteli da uplaše bojažljivog inspektora pa stoga nisu postavili sljedeće očito pitanje – „zašto u tom okrugu ima nereda, a u okrugu Vesterbro nema“.

Treba spomenuti da je po ovom fenomenu najpoznatija Francuska, gde primera radi u jednoj novogodišnjoj noći bude zapaljeno oko 1.000 automobila.

Taj fenomen pojavio se devedesetih godina prošlog veka u većim gradovima poput Strazbura, a raširio se na Pariz i ostale veće gradove Francuske.

Izvor: Tribun.hr

 

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite