(VIDEO) MALTA U PLAMENU: Migranti pale po ostrvu, uhapšeno preko 100 huligana!

(VIDEO) MALTA U PLAMENU: Migranti pale po ostrvu, uhapšeno preko 100 huligana!

Policija je uhapsila 107 imigranata zbog njihovog sudelovanja u neredima koji su izbili u tranzitnom centru za imigrante na Malti.

Skupina migranata zapalila je pet automobila i nekoliko soba u otvorenom centru Hal Far, izveštava Malta Today. Pet zapaljenih automobila pripadalo je zaposlenicima centra, od kojih je jedan bio policijski automobil.

Prema izveštaju Times of Malta, neredi su započeli kada je Nigerijcu odbijen ponovni ulazak u centar jer je bio pijan, što je kršenje pravila Agencije za dobrobit tražitelja azila (AWAS). Ubrzo je izbila prepirka između imigranta i policije, a kad su ga policajci pokušali da uhapse, pridružili su se i drugi imigranti i započeli borbu sa policijom.

Neredi su završili kada je specijalna policija ušla u taj deo centra u ranim jutarnjim satima u ponedeljak. Pre nego što su bili savladani, imigranti su bacali predmete na policiju, ozledivši najmanje jednog službenika. Izveštaji procenjuju da je u nemirima sudelovalo više od 300 ljudi.

Nekim je stanovnicima tranzitnog centra naređeno da uzmu svoje stvari i napuste kompleks, bivšu kasarnu britanske vojske. Trenutno je nepoznato kada će se imigrantima omogućiti povratak u centar.

Najmanje 75 uhićenih imigranata zadržano je u policiji radi ispitivanja.

Mnogi od nekoliko stotina imigranata dovedeni su na Maltu nakon što je sklopljen sporazum između Nemačke, Francuske, novog režima Italije i Malte o raspodeli imigranata koji su ilegalno prešli Sredozemno more koristeći usluge pro-imigracijskih organizacija koje ih u dogovoru sa krijumčarima preuzimaju i prevoze do EU.

Izvor: Dnevna Gazeta/Times of Malta/Tribun.hr

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite