DANSKA ANKETA: Šokantan broj građana kaže da Muslimani moraju da napuste zemlju…

DANSKA ANKETA: Šokantan broj građana kaže da Muslimani moraju da napuste zemlju…

Anketa koja je otkrila da samo 45% građana Danske veruje da Muslimanima treba dozvoliti da ostanu u toj zemlji, šokirala je istraživače profesora Jørgen Andersena koji optužuje desnicu za promenu mišljenja javnosti. 

Novo istraživanje pokazuje da čak 1/4 Danaca otvoreno kaže da Muslimani moraju da napuste njihovu zemlju.

Istraživanje nedeljnika Mandag Morgen u partnerstvu sa profesorom Jørgen Goul Andersenom, otkrilo je da Danci veruju da masovne migracije pretstvalja ekzistencionalnu pretnju za njihov nacionalni identitet i kulturu, što najveća cifra u protklih 30 godina.

28% Danaca slaže se sa stavom da „Muslimani migranti moraju da napuste Dansku“. Malo manje od polovine 45% ima stav da Muslimanima treba dozvoliti da ostanu u zemlji.

39% građana veruje da migrante treba momentalno deprotovati ukoliko su nezaposleni, dok se samo 32% ne slaže sa tim stavom i veruju da nezaposleni migranti treba da ostanu u Danskoj.

Dok mladi predominantno podržavju migraciju i samo 16% mlađih od 25 godina misli da Muslimane treba deportovati, zrelije osobe koje su u četrdeseti osobama više gaje stav da je depotracija nužna, sa cifrom od čak 30%.

Profesor Jørgen Goul Andersen bio je iznenađeni istraživanje.

„Malo me plaši istraživanje, bez obzira kako ga interpretiramo. Izbacivanje Muslimana je suprotno sa našim ustavom. Činjenica da se puno ljudi slaže sa time je krivica političara. Ovo može izazvati lavinu koja će se teško zaustaviti“ rekao je Andersen.

Profesor je za takav stav građana indirektno okrivio novu desničarsku partiju Stram Kurs (Tvrda linija) koje sa zalaže za ideju uklanjanj Islama iz Danske, kao i povlačenje državljanstva za sve ne-Evropljane, a ta partije obećava da bi dolaskom na vlast deprotovala sve azilante iz zemlje.

Muslimani u Danskoj većinski Protestantskoj žemlji za kratko vreme postali najveća manjinska religija i pretigli Katolike, ssada čine pet posto populacije.

Izvor: Dnevna Gazeta/Glas Evrope

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite