(VIDEO) TRAMP: Ubili smo vođu ISIS-a, Abu Bakir al-Bagdadija! Evo kako je umro…

(VIDEO) TRAMP: Ubili smo vođu ISIS-a, Abu Bakir al-Bagdadija! Evo kako je umro…

Donald Tramp, američki predsednik, potvrdio je da je konačno ubijen lider Islamske države (ISIS) Abu Bakr al Bagdadi.

– Sinoć su Sjedinjene Države dovele pred lice pravde teroristu broj jedan u svetu. Abu Bakr al Bagdadi je mrtav. Američka vojska ga je jurila i saterala u jedan od tunela gde se on digao u vazduh – rekao je Tramp.

Kako je rekao, SAD su godinama tražile Al Bagdadija, vođu ISIS-a i njegovo hvatanje i ubijanje je bilo jedan od glavnih zadataka njegovog mandata.

– Bio je osnivač i vođa ISIS-a. Najgora i najnasilnija teroristička organizacija bilo gde u svetu. Želim da se zahvalim Rusiji, Turskoj, Iraku na pomoći u hvatanju Bagdadija. Hvala svim američkim vojnicima koji su učestvovali. Prošla noć je bila odlična noć za sve. Brutalni ubica je ubijen, Umro je kao pas, kao kukavica, svet je danas mnogo bezbednije mesto. Bog blagoslovio Ameriku – rekao je Tramp.

Prema njegovim rečima, vojska je prethodno iz Bagdadijevog skrovišta izvela 11 maloletne dece i oni su nepovređeni.

Međutim, sa Bagdadijem je u tunelu poginulo troje dece koje je on poveo sa sobom dok je bežao od američke vojske i njihovih pasa.

– Došao je do kraja tunela, naši su ga psi do tamo doveli. Poveo je svoje troje dece u smrt. Umro je vrišteći. Aktivirao je prsluk s eksplozivom i telo mu je osakaćeno, a na njega se nakon eksplozije srušio i tunel – rekao je Tramp.

Američki predsednik je rekao da je poslednjih nekoliko meseci Bagdadi bio pod nadzorom i da su SAD znale dosta o tome gde se i kako kretao kao i o tunelima kojima se kretao.

Prema njegovim rečima, nisu želeli ništa da otkriju sve dok se američki vojnici nisu bezbedno vratili iz operacije.

Tramp je rekao da je ova operacija počela pre dve godine.

Al Bagdadi je poginuo u napadu američke vojske nedaleko od Idliba, blizu granice Sirije i Turske.

Trampovo obraćanje javnosti usledilo je, nakon što je na Tviteru napisao: „Nešto veliko se upravo dogodilo“.

Zvaničnici američke vojske su rekli da nijedan američki vojnik nije poginuo u ovoj operaciji.

Iran i Irak prethodno su odvojeno saopštili da su obavešteni da je lider Islamske države Abu Bakir al Bagdadi ubijen u Siriji, prenosi Rojters.

Kako su ranije prenele agencije, veruje se da je Bagdadi ubijen u američkoj akciji u Siriji.

Irak dao tačnu lokaciju Al Bagdadija Amerikancima

Iračka obaveštajna služba dala je američkoj koaliciji tačne koordinate lokacije lidera Islamske države Abu Bakira al Bagdadija čime je omogućila napad u kojem je on navodno ubijen, rekao je danas neimenovani irački obaveštajni zvaničnik za Rojters.

Iračka služba saznala je za Bagdadijevu lokaciju iz dokumenata pronadjenih na tajnoj lokaciji u pustinji na zapadu Iraka pošto je uhapšeno dvoje Iračana iz njegovog „najužeg kruga“, rekao je taj zvaničnik.

Prema njegovim rečima, iračka nacionalna obaveštajna služba bila je u stalnoj koordinaciji sa američkom agencijom CIA kojoj je prenela važne informacije o Bagdadijevom kretanju i mestu skrivanja.

„Ta saradnja bila je uspešna i dovela do konačnog cilja ubistva Bagdadija“, rekao je on.

Izvor: Blic

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite