VUČIĆEV PAKLENI PLAN: Novim zakonom o referendumu sprema izdaju Kosova i gasi demokratiju!

VUČIĆEV PAKLENI PLAN: Novim zakonom o referendumu sprema izdaju Kosova i gasi demokratiju!

Srbiji preti naveće institucionalno gušenje demokratije još od perioda komunističke diktature. 

Na referendume u Srbiji ubuduće neće morati da učestvuje najmanje 50 odsto plus jedan birač, jer će ta odredba najverovatnije biti promenjena ukidanjem praga izlaznosti, novim Zakonom o referendumu i narodnoj inicijativi. Javna rasprava o pomenutom propisu počela je u nedelju i trajaće do 22. novembra, a plan režima je da spreči bojkot refrenduma o priznavanju nezavisnosti Kosova i Metohije.

Postojeći zakon donet je 1994. godine, minimalno izmenjen 1998. a zahteva izlaznost najmanje 50% građana kako bi odluka bila legitimna i demokratska.

Akcenat tokom pisanja novog za­ko­na bio je i u oblasti izlaznosti građana. Ovakvom odlukom bi svaka buduća vlast mogla veoma lako da nameće svoje odluke, jer bi njihova dobro oragnizovana i dobro finansirana manjina mogla lako da porazi većinu građana koji ne žele da na referendumu potvrde određenu odluku.

Dakle ukoliko bi novi predlog zakona prošao, svaka odluka na njemu bi bila legitimna makar na njega izašlo 5% građana i ako se 95% odluči na bojkot. Tim putem se mogu daleko lakše menjati Ustav, iako preko 50% građana ne želi njegovu promenu, a mogao bi da naruši i celokupni pravni poredak, jer je poznato da autoritarni lideri imaju običaj da svoju volju nameću putem referenduma i plebiscita.

„MARŠ NA DRINU“ I USTAV

Aprila 1998. Srbija je građane pitala da li prihvataju učešće stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji. Izašlo je 73,05 odsto birača, a protiv je zaokružilo 96,53 odsto. Referendum iz 1992. godine o izboru „Marša na Drinu“ za himnu i izgled zastave i grba nije uspeo.

Pročitajte još:
(VIDEO) SANDULOVIĆ: Migranti su silovali devojku i bacili je sa sedmog sprata! Policija je to lepo prikrila…
ZLOČIN IZ MRŽNJE: Migrant izbo 3 čoveka, vikao im da su prljavi Belci!
NASTAVAK MIGRANTSKE KRIZE: Grupni obračun noževima u ulici Gavrila Principa!

Za promenu Ustava 2006. i dvodnevnom glasanju, prag od polovine birača je preskočen sa skoro 5 posto više glasača nego što je bilo potrebno (izašlo 54,91 odsto). Tada je prvi put na birališta izašao čak i patrijarh Pavle.

Izvor: Dnevna Gazeta/Novosti

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite