ALARMANTNO: Migranti doneli malariju na Balkan, registrovani slučajevi tuberkuloze, hepatitisa i side!

ALARMANTNO: Migranti doneli malariju na Balkan, registrovani slučajevi tuberkuloze, hepatitisa i side!

Malarijom su zaražena dva migranta koja se nalaze u prihvatnom centru „Miral“ u Velikoj Kladuši. Kakvu zdravstvenu kontrolu prolaze migranti u Srbiji?

Da su rezultati zdravstvenih pregleda migranata u Bosni upozoravajući, govore podaci da je prošlog meseca jedna osoba bila zaražena malarijom, kao i da su među migrantima registrovani oboleli od side, hepatitisa B, C i tuberkuloze.

Direktor nevladine organizacije „484“ Vladimir Petronijević kaže da je nemoguće znati da li je neko od obolelih migranata u BiH stigao iz Srbije. On napominje da mi imamo strogu zdravstvenu kontrolu koja se puno razlikuje od onoga što se dešava u BiH. Naš sagovornik dodaje da migranti u BiH dolaze i iz Crne Gore, ali i iz drugih pravaca.

Kontrole su stalne

„U Srbiji je situacija u odnosu na BiH bitno drugačija, jer pored centara koje imamo kao stalne, imamo i privremene centre. Izgrađen je takav sistem da svi migranti koji prolaze kroz centre, imaju obavezan zdravstveni pregled. U isto vreme, ako se pojavi potreba, oni se upućuju zdravstvenim centrima u Srbiji“, objašnjava naš sagovornik.

On kaže da u tom smislu u Srbiji postoji red u svih 18 kampova, u kojima se nalaze registrovani migranti. Ipak, ističe da i u Srbiji, kao i svuda, postoji deo migranata koji se ne registruju, već pokušavaju da na druge načine stignu na ciljano odredište. Pa tako, dolaze i do Bosne.

U tim slučajevima teško je reagovati i imati potpuni uvid u zdravstveno stanje tih migranata. Ali, Petronijević kaže da je broj tih neregistrovanih mali.

„Taj broj varira uvek između tri i po i četiri hiljade koji borave kod nas. Imamo potrebne kapacitete, shodno rutama koje su ustaljene, a to su iz pravca Makedonije i Bugarske, plus oni koje dobijamo iz Hrvatske i Mađarske“, kaže on.

Izvor: Sputnjik

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite