(VIDEO) ODVRATNO: Policija napravila rasističku reklamu protiv Evropljana, prijavljujte ih čak i kad ne krše zakon!

(VIDEO) ODVRATNO: Policija napravila rasističku reklamu protiv Evropljana, prijavljujte ih čak i kad ne krše zakon!

Rasistički stereotipi i predrasude o osobama bele boje kože, kao mrziteljima i diskriminatorima dobile su svoj instucionalni okvir.

Uvredljiva reklama britanske policije u kojoj se osobe Evropskog etničkog porekla prikazuju kao neuravnoteženi mrzitelji, izazvala je masovne negativne reakcije, a dodan problem je poziv policije građanima da prijavljuju svoje komšije i sunarodnike čak i ako oni ne šire mržnju, ali su nekom sumnjivi kako bi policija sačinila spiskove „tajnih mrzitelja“.

U kratkoj video reklami britanska policija pozvala je javnost da organima reda prijavi svaku osobu za ponašanje pretpostavlja da je motivisano takozvanom mržnjom, čak i ako se ne radi o prestupničkom ponašanju.

Zanimljivo je da su u video uratku svi likovi koji iskazuju navodno „mrzilačko“ ponašanje isključivo beli muškarci, iako mržnja nije pojava koja karakteriše određenu rasu.

Snimak prikazuje nekoliko primera gde se beli muškarac na neprimeren način odnosi prema pripadnicima drugih rasnih skupina. U videu se izričito navodi da policiju treba kontaktirati čak i ako sporno ponašanje nije kaznjivo, odnosno prekršajno delo samo ukoliko neko oseća da je po njegovim subjektivnim standardima mržnja.

Policija takođe objašnjava da se to odnosi na svaki kažnjiv i nekažnjiv incident u kojem žrtva smatra da je druga osoba motivisana neprijateljstvom ili predrasudama, temeljenima na osnovu religije, rase ili etniciteta, seksualne orjentacije ili rodnog identiteta.

U spotu koji odiše anti-evropskom mržnjom može se videti maltretiranje crnaca, skidanje hidžaba muslimankama i napadi na kuće kamenicama. Sa druge strane nigde se ne prikazuju slučajevi mržnje prema evropskom stanovništvu, a upravo iz takve mržnje su se širom Evrope izrodili brojni teroristički napadi ISIS-a verske organizacije koja veruje u supremaciju islama nad drugim verama.

Jedno od pitanja koje su kritičari postavili je da li bi bio rasistički spot, koji se svodi na prikazvianje lopova u kome su žrtve jedne boje kože, a napadači druge boje kože  kakva bi bila reakcija javnosti da su u takvom spotu manjine prikazane negativno.

Izvor: Dnevna Gazeta/Tribun.hr

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite