(FOTO) SVETSKA BANKA: Albanacima pada natalitet imaju 1.71 dece po porodici! OVO JE LAŽ KOJU SLUŠAMO GODINAMA!

(FOTO) SVETSKA BANKA: Albanacima pada natalitet imaju 1.71 dece po porodici! OVO JE LAŽ KOJU SLUŠAMO GODINAMA!

Mislite da Albanci imaju visoki natalitet? Onda se postali žrtva kampanje lažnih vesti i medijske propagande, jer podaci Svetske banke nedvosmisleno pokazuju da Albanci u Albaniji i na Kosovu, imaju negativni prirodni priraštaj. Dnevna Gazeta odlučila je da istraži kakav je zaista natalitet Albanaca. 

Mit o visokoj stopi rađanje Albanaca, koja je nenadmašiva za Srbe bazira se na lažnim vestima i dezinformacijama koje se plasiraju zarad političke koristi, kao i podacima starim preko 30 godina. Neutralni podaci Svetske banke za 2016. godinu pokazuju nešto sasvim drugo, to jest činjenicu da i Kosovo i Albanija imaju negativni prirodni priraštaj to jest stopu ispod 2.07 koja je proračunata kao minimum za održavanje populacije.

Ideja da prosečna albanska porodica ima četvoro dece je zaostavština 90-ih godina, kada natalitet na Kosovu jeste bio visok, međutim od tog trenutka natalitet Albanaca u Albaniji i na Kosovu i Metohiji vrtoglavo pada.

Jednostavna pretraga na internetu u kojoj ukucate World bank birth rate Albania i World bank birth rate Kosovo, otkriva da natalitet Albanaca pada i iznosi ispod

Devedesetih godina prema podacima Svetske banke natalitet na Kosovu među Albancima bio je 3.9 dece po bračnom paru dok je u Albaniji iznosio 2.98.

 

Međutim u proteklih 30 godina stopa rađanja u Albaniji je toliko pala da ona sada ima negativan prirodni priraštaj od 1.71 dece po porodici, a Kosovo je 2.06 što je ispod minimalnog proračuna od 2.07 koliko je potrebno za stabilno održavanje populacije (brojka mora da bude iznad 2.07 zbog određenog broja dece koja umiru na porođaju, kao i odraslih koji će umreti pre nego što mogu da se reprodukuju, u ratu, nesrećama, od bolesti itd).

Treba imati u vidu i da je cifra od 2.07 najniža procena, a mnogi stručnjaci broj potrebne dece po porodici dižu znatno više.

Prema proračunima Biznis Inasjadera potreba cifra za prostu reprodukciju je 2.2 po ženi što čini, što stavlja Albance sa Kosova još dalje od potrebnog broja.

Cifre za Kosovo 2016. godine i 1990.godine:

Srbija sa druge strane ima prirodni priraštaj 1.45 koji je manji od albanskih 1.7 , ali je i stabilniji jer je 1990. godine iznosio 1.80 za razliku od albanskog koji je od 1990 do danas zabeležio drastičan pad.

Izvor: Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite