(FOTO) UHVAĆENI: Botovi namerno dele lažne vesti, kako bi ugasili grupe na Fejsbuku!

(FOTO) UHVAĆENI: Botovi namerno dele lažne vesti, kako bi ugasili grupe na Fejsbuku!

Najbolji način da na društvenim mrežama uništite grupe koje misle drugačije od vas, je da se pretstavite da ste na njihovoj strani i onda delite lažne vesti. Nova pravila Fejsbuka o lažnim vestima stvorile su haos na toj društvenoj mreži. Grupe botova i lažnih profila, namerno dele vesti koje su netačne kako bi ugušili grupe političkih neistomišljenika.

Prema novim cenzorskim propisima kompanije Fejsbuk, ukoliko pojedinci dele netaćne ili polu-tačne vesti po Fejsbuk grupama, više neće oni biti kažnjavani nego te grupe u kojima je podeljen sadržaj iako adminsitratori grupa ne mogu da ih spreče da nešto postave u njih.

Ovakav propis, sada koriste lažni profili koji kada žele da ugase neku grupu, onda se učlane u nju i zatim namerni i ciljano dele lažne vesti. Naime pre deljenja vesti koja je utvrđena kao lažna ili čak obmanjujuća, Fejsbuk vas upozorava da ne bi ste trebali da je podelite, ipak lažni profili ih i pored toga dele, znajući da će biti kažnjena sama grupa.

Kazne se odnose na manju vidljivost grupa, tako što ljudima neće izlaziti informacije iz nje kada budu vršili pretragu novosti na toj društvenoj mreži. Fejsbuk skriva od svojih korisnika kakvi su standardi da nešto bude „obmanjujuće“, kao i kako se rangiraju kazne, naime administratori ne znaju da li će biti kažnjeni nakon 5, 10 ili samo jedne lažne vesti, koje uzgred nisu podelili admnistratori nego korisnici koje ne mogu da kontrolišu.

Istovremeno kredibilitet portala koji proveravaju vesti takozvani „nezavisni fakt-čekeri“ dramatično je urušen zbog toga što su više puta uhvaćeni da istinite vesti namerno tumače na pogrešan način, da bi sami sebi izmislili posao, a uprkos žalbama korisnika nije bilo odgovornosti za njihov nesavesni rad. Pored toga Fejsbuk u Srbiji cenzurišu hrvatski portali, a ne novinari iz naše zemlje.

Admnistrator grupe Radio Serbona koja okuplja na hiljade Srba, konzervativnih gledišta uhvatila je profil iz Hrvatske koji privatno širi mržnju prema Srbima, ali u Srboni pokušava da podeli vest protiv migrantskog nasilja pretstavljajući sebe kao Srbina desničara nezadovoljnog migrantskim nasiljem.

 

Podeljena je podmetnuta vest, drugi put, a koja služi za gušenje određenih grupa, koje po merilima kontrolora našeg fejsa iz hrvatske, se bave lažnim informisanjem – napisao je adminsitrator.

Tako da je grupa sad manje vidljiva za neki, ne znam koji procenat. Vest je preuzeta od ovog lica, a vi prosudite da li deluje bezbedno uzeti nešto od – kaže Goran admin grupe Radio Serbona.

Odmah na prvoj objavi profila stoji natpis ispunjen nacionalnom mržnjom „Lažljivi komunisti, kao i Srbi, sve stvorili na laži“. Sami procenite da li bi tako nešto napisao srpski konzervativac koji deči vesti po našim grupama. Kako bi ste se sami uverili o čemu se radi, profil bota možete pogledati klikom OVDE,

Nije poznato da li su botovski profili u dilu sa fakt-čekerima, ali su internet preplavile i takve spekulacije.

Kriza slobode govora na društvenim mrežama traje već nekoliko godina, a niko od nadležnih u Srbiji nije reagovao na kršenje elementarnih ljudskih prava.

Izvor: Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite