Musliman migrant ide u kampanju protiv premijera Džonsona! Pakistanac vodi London, ali idu dalje…

Musliman migrant ide u kampanju protiv premijera Džonsona! Pakistanac vodi London, ali idu dalje…

 Premijer Boris Džonson lansirao je u sredu kampanju svoje Konzervativne partije za opšte izbore. Ali, tu postoji “kvaka” – Džonson mora da ponovo osvoji svoje mesto, a za to će morati da se izbori sa izazovom koji je pred njega postavio muslimanski migrant, predstavnik ultra-levičarske Laburističke partije Ali Milani. Svi su izgledi da će trka biti tesna. Migrantska zajednica je pre nekoliko godina svojim glasovima na izborima, za gradonačelnika Londona postavila Pakistanca Sadik Kana pa analitičari sugerišu da je počeo trend glasanja na etničkoj osnovi među migrantima. 

Džonson predstavlja Oksbridž, predgrađe u severozapadnom delu Londona koje više nije bezbedno mesto za torijevce kao što je bilo pre deceniju. Na poslednjim opštim izborima 2017. on je osvojio trku sa svega 5.034 glasova.

Mobilizovanje glasova mladih i migranata biće ključna ako Milani želi da pobedi Džonsona. Ako laburisti uspeju da mu preotmu glasove u Oksbridžu – a dovoljno je svega pet odsto – premijer će se naći u nevolji.

LOKALNI KANDIDAT

Britanski političari ne moraju da žive u okruzima ili izbornim jedinicama koje predstavljaju, a Džonson ne živi u Oksbridžu, iako ga povremeno obiđe. A to ga, kako kaže Milani, čini ranjivim. On je preksinoć sa preko sto aktivista išao od vrata do vrata u zapadnom delu Londona Saut Rojslip, urgirajući ljude da izbace Džonsona.

– Ovde se odigravaju istorijski izbori. Ovo bi mogao biti prvi put da se izmesti aktuelni premijer. Sada i ovde mi imamo moć da zaustavimo Borisa Džonsona – govorio je on ljudima.

Milani sebe naziva “lokalnim kandidatom”.

– Ovde sam studirao, radio i tu i živim. Imao sam operaciju u lokalnoj bolnici. Pitam ljude šta misle u koju će bolnicu Boris Džonson otići kad se razboli. Džonson nema veze sa ovim područjem osim kao sa platformom koja će ga odvesti u Dauning strit broj 10. Svojevremeno je ovo za njega bilo sigurno mesto, ali više ne – ističe on.

MALO VODI, PA IZGUBI

Podrška Džonsonovim konzervativcima je opala poslednjih nekoliko dana, kako je pokazala anketa “JuGova” u sredu. Anketa “Skaj njuza” je pokazala da je podrška konzervativcima opala za dva odsto i sada imaju 36 procenta, dok su laburisti na nepromenjenih 25%. Liberalne demokrate su gore za jedan poen, na 17 odsto, dok je partija Bregzit ostala na 11%.

Anketa je, kako navodi Rojters, urađena od 5-6. novembra nad 1.667 ispitanika, a brojke su upoređene sa onom od 1-4. novembra. Iako konzervativci imaju zdravo vođstvo, dosadašnja dešavanja su pokazala da je svašta moguće. Bivša premijerka Tereza Mej je te 2017. vodila za 20 poena u anketama, a potom izgubila većinu u parlamentu.

– Izborne kampanje obično ne čine neku razliku. Ali, poslednja jeste – izjavio je politički ekspert Toni Travers iz Londonske škole ekonomije.

PRESEDAN

Izborne kampanje u Britaniji traju pet nedelja, što je tren u poređenju s američkim, a tokom kampanje uvek postoji rizik za bilo koju partiju da se promeni raspoloženje među glasačima iz ponekad teško razumljivih razloga.

– Ako Džonson izgubi Oksbridž – što se nije dogodilo premijeru Britanije u modernoj istoriji – onda će se on verovatno povući – kaže Travers.

Teoretski, Džonson bi mogao da pokuša da vodi svoju administraciju iz Doma lordova, ali to se nije dogodilo od premijera Roberta Geskojna Sesila pre više od jednog veka.

Džonson može do 14. novembra da se prebaci na bezbednije mesto, iako je to malo verovatno jer su propagandni materijali sa njegovim likom već ubačeni u poštanske sandučiće u Oksbridžu i Saut Rojslip. Premijer se nada da će izborima 12. decembra prekinuti dugi zastoj oko Bregzita i obezbediti većinu svojoj partiji kako bi konačno izveo Veliku Britaniju iz Evropske unije.

KO JE ALI MILANI

Milani (25) je Džonsonova suprotnost. Došao je u London iz Teherana sa majkom i sestrom kad je imao pet godina, dok je Džonson (55) rođen u Njujorku. Premijerov otac je diplomata koji je u jednom periodu služio u Briselu, a majka umetnica. Obrazovan je na Itonu i Oksfordu i radio kao novinar, dok se Milani školovao uz delimične stipendije i studirao na Univerzitetu Brunel.

– Jedan od cimera je pričao o svom konju, a ja sam bio zapanjen. Pitao sam ga kako to misli “konj”, gde ga drže. Ne možeš parkirati konja na ulici poput automobila – rekao je Milani.

Nakon studiranja Milani je proveo dva mandata na mestu predsednika studentske unije, a potom je izabran za potpredsednika Nacionalne unije studenata.

Izvor: Dnevna Gazeta/ Blic /ndtv.com , The Guardian , Vice , Reuters

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite