(VIDEO/FOTO) Česi pretukli Šiptare uz skandiranje Kosovo je Srbija! Specijalci i konjica nisu mogli da ih sačuvaju…

(VIDEO/FOTO) Česi pretukli Šiptare uz skandiranje Kosovo je Srbija! Specijalci i konjica nisu mogli da ih sačuvaju…

Češki navijači pretukli su pristalice tzv. Kosova koje su pošle u Plzenj na utakmicu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a posle toga su slavili – uz baklje, srpske zastave i pesme.

Policija je brzo reagovala i sprečila teži incident, dok je nekoliko navijača privedeno.

Pre toga, češke pristalice su ispred hotela u kome su smešteni kosovski fudbaleri pevali: „Kosovo je Srbija“ i „Srbija, Srbija“. Sa sobom su nosili i parole sa zastavom Srbije i poznatim natpisom „Nema predaje“.

Jutros se oglasila i češka policija, iz koje je saopšteno da je zbog napada na kosovske navijače privedeno šestoro a uhapšeno četvoro čeških navijača.

Pred utakmicu uhapšena su četvorica čeških mladića zbog napada na jednog navijača reprezentacije Kosova, na koga su fizički nasrnuli i prema tvrdnjama svedoka za portal „Krimi-plzen.cz“ oteli mu najverovatnije kosovsku zastavu.

– Uhapšena su četvorica navijača, stara 20, 21, 35 i 20 godina. Povedena je istraga zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo izgredništva i povrede zdravlja u pokušaju. Završili su u pritvoru – kazala je portparolka policije Dagmar Brožova.

Tri sata pred početak utakmice, blizu hotela ispred koga su se okupili kosovski navijači izbila je svađa između čeških navijača iz Brna i kosovskih, a pretila je da se izrodi u opštu tuču, tako da je policija intervenisala.

Specijalci i policajci sa psima su obe grupe razdvojili a kosovske navijače sproveli da hotela a zatim sa ostalim navijačima gostujućeg tima do obližnjeg stadiona.

– Policija je privela nekoliko čeških navijača. Reč je o pet muškaraca i jednoj ženi koji su verbalno napali navijače Kosova. Do fizičkog napada nije došlo. Policija ih je privela i nakon saslušanja pustila – kazala je češkoj agenciji „ČTK“ portparolka policije.

Ova utakmica ocenjena je kao manifestacija visokog rizika i policija je preduzela vanredne mere bezbednosti zbog toga što se češki huligani i tvrdo navijačko jezgro često na utakmicama solidarišu sa srpskim navijačima i donose pored čeških i srpske zastave kao i transparente „Kosovo je Srbija“, a u Plzenj su na utakmicu reprezentacije stigle brojne grupe huligana maskiranih lica i s kapuljačama i navijača iz Praga i Brna.

Policija je pozvala i konjičku jedinicu iz Praga, kretanje navijačkih grupa pratio je policijski helikopter, a gradske vlasti Plzenja stavile su na raspolaganje policiji svoje dronove.

Kosovo koje je dugo bilo na marginama pažnje češke javnosti u žižu se vratilo kada je predsednik Češke Miloš Zeman saopštio tokom posete Beogradu od 10. do 12. septembra da će predložiti da Češka povuče priznanje Kosova zato što je to zemlja koju vode ratni zločinci a vlada je 2008. godine Kosovo priznala iako je donji dom parlamenta usvojio rezoluciju sa zahtevom vladu da to ne čini.

U strahu od izgreda na stadionu i pred utakmicu Fudbalski savez već je sredinom oktobra iznenada odlučio da ne dopusti uobičajenu prodaju ulaznica na internetu.

Na jednu ličnu kartu, ali uz dostavljanje brojeva ličnih karata za koga su, mogle su da se rezervišu maksimalno četiri ulaznice, a na stadion su uz kosovske navijače mogli da uđu samo državljani Češke jer ulaznice nije mogao da kupi nijedan stranac, čak i kad ima odobren boravak u Češkoj.

Za kosovske navijače je izdvojeno 927 ulaznica i na stadion su mogli da uđu samo sa kartama koje su nabavili preko svog nacionalnog fudbalskog saveza, jer su sa ulaznicama nabavljenim u Češkoj mogli da uđu samo češki državljani, pošto su redarske službe kontrolisale pri ulasku na stadion lične karte i prema pisanju prištinskih medija neki kosovski navijači tako uprkos ulaznici nisu mogli da uđu na stadion.

BONUS VIDEO- Beograđanka svedoči o nasilju koje migranti vrše nad našim građanima u Savamaloj, napadima kamenicama, napastvovanju žena i naseljavanju migranata u Beograd po istom šablonu po kojem su se Albanci naseljavali na Kosovu:

Izvor: Blic

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite