(VIDEO) OSVETA ŽUTIH PRSLUKA: Nova bitka za Pariz, gore automobili i lete dimne bombe!

(VIDEO) OSVETA ŽUTIH PRSLUKA: Nova bitka za Pariz, gore automobili i lete dimne bombe!

Francuska policija upotrebila je suzavac, vodene topove i dimne bombe kako bi rasterala okupljene demonstrante u centru Pariza povodom godišnjice početka protesta pokreta „Žuti prsluci“. Pokret protestuje protiv autoritarne poltike Emanuela Makrona i pada životnog standarda u toj zemlji. 

Sukob demonstranata i policije izbio je u severozapadnom delu Pariza, kada su se demonstranti spremali da krenu u marš gradom.

Policija je takođe intervenisala kako bi sprečila nekoliko stotina demonstranata da blokiraju kružni tok u Parizu.

​Demonstranti su prevrnuli nekoliko automobila, a zatim ih i zapalili, prenosi RT. Policija je navela da je do sada uhapsila 24 osobe, preneli su mediji.

​Pored toga, pripadnici policije megafonom obaveštavaju građane da moraju da se raziđu sa protesta, jer kako kažu njihovo okupljanje nije dozvoljeno.

​​Podsetimo, protesti „žutih prsluka“ počeli su sredinom novembra 2018. godine, prvobitno zbog povećanja cene goriva i visokih troškova života, ali su prerasli u širi pokret protiv predsednika Emanuela Makrona i njegovih ekonomskih reformi.

Na početku protesta u njima su učestvovale desetine hiljada ljudi, na vrhuncu i 300.000, da bi se njihovi broj prethodnih meseci sveo na nekoliko hiljada.

Izvor: Dnevna Gazeta/Sputnjik

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite