(VIDEO) MINISTAR O UPUCANOM MIGRANTU: Hrvatska policija je branila granicu od ilegalnog ulazka!

(VIDEO) MINISTAR O UPUCANOM MIGRANTU: Hrvatska policija je branila granicu od ilegalnog ulazka!

Policajci su sprečavali prelazak grupe koja je najverovatnije želela da se domogne Slovenije. Nadležno Županijsko državno tužilaštvo će sprovesti uviđaj – istakao je Božinović povodom incidenta u kome je upucan ilegalni migrant.

Na nepristupačnom terenu u blizini Tuhobića u Gorskom kotaru policajac je naleteo na grupu od oko 15 migranata. Opalio je hitac u vazduh kako bi u pomoć pozvao kolege. Zatim se sapleo i pod još nerazjašnjenim okolnostima pogodio migranta.

Policajac koji se sapleo je ranjenom migrantu pomogao. Kad je stigao njegov kolega, obojica su ranjenog migranta na rukama nosili više od tri kilometra do vozila Hitne pomoći koje nije moglo bliže da dođe. Hitna je migranta odvezla u KBC Rijeka, gde su ga operisali.

– Pacijent je operisan jer je zadobio prostrelne rane u predelu grudnog koša i stoamaka – kažu u KBC-a Rijeka gde se i dalje bore za njegov život.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako je migrant ranjen dok je s ostalim migrantima pokušavao da dođe do Slovenije. On je naglasio da je hrvatska policija postupila u zaštiti državne granice, a skupina migranata je išla prema Sloveniji.

Političke nevladine organizacije traže da se policajac sankcioniše, a ilegalne migrante ne smatraju kriminalcima već tvrde da im se navodno krše ljudska prava prilikom ilegalnih protiv-zakonitih prelazaka.

– Policajci su sprečavali prelazak grupe koja je najverovatnije želela da se domogne Slovenije. Nadležno Županijsko državno tužilaštvo će sprovesti uviđaj – istakao je Božinović.

Dolaskom zime, migranti koji su smeštani u kampovima u Bosni i Hercegovini pokušavaju da se domognu zapadne Europe. Ilegalno prelaze granicu s Hrvatskom te prolaze do Slovenije rutom kroz Gorski kotar. Stanovnici tog dela Hrvatske kažu da ih često viđaju i da ih nije strah.

– Ima vam ovde puno migranata, stalno tuda prolaze. Viđamo ih po vikendicama. Stalno su tu po šumi, i oni i vojska. Nije nas strah, samo ne možemo ići u šumu. Oni njih pokupe, a oni se vraćaju. Jedan dečko je šest puta pokušavao da pređe granicu, a oni bi ga svaki put uhvatili i vratili – kaže jedna gospođa.

Izvor: Dnevna Gazeta/24sata.hr

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite