(VIDEO) Hrvat zapalio internet: Dajemo 64 stana za migrantima, a ja treba da bežim za Nemačku!

(VIDEO) Hrvat zapalio internet: Dajemo 64 stana za migrantima, a ja treba da bežim za Nemačku!

Poreski obveznik Hrvatske, a ujedno i Evropske unije besan na svoju državu zbog dodele besplatnih stanova migrantima od kojih su neki u samom centru Zagreba, skrenuo je veliku pažnju na društvenim mrežama svojim snimkom „eto mene u Nemačkoj“, na kome kritikuje diskriminatorski odnos prema većinskom narodu u zajedničkom delovanju vlasti Hrvatske i birokrata iz EU. Slična politika davanja kuća već je najavljena u Srbiji.

Pedeset ljudi stiglo je prošle nedelje u Hrvatsku koja će im biti nova država, oni su preseljeni iz Turske, a privremeno se nalaze u prihvatilištu u Kutini gde će narednih nekoliko nedelja čekati da dobiju papire kojima im se odobrava međunarodna zaštita.

Kada im dokumentacija bude gotova, država će im naredne dve godine osigurati smeštaj. No, za razliku od puno puta dosad, ovi migranti dobiće ključeve državnih stanova.

Na stanove potrošeno je 1,3 miliona evra za adaptaciju i opremanje stanova za osobe kojima je odobrena međunarodna zaštita. Prvi sporazum o sprovođenju toga projekta potpisan je 2017. godine.

Hrvatski mediji su obišli jedan od stanova, evo šta kažu:

„Reč je o stanu od 49 kvadrata u centru Zagreba, koji je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje preuzeo od Ministarstva državne imovine. U pitanju je uređeni stan, sa predsobljem, dnevnim boravkom i sa spojenom kuhinjom, jednom sobom i kupatilima.

Uređuje se 64 stana

Stan je, morao da bude u potpunosti preuređen, jer je bio u prilično lošem stanju budući da u njemu dosad niko nije živeo. Nakon građevinskih radova, Središnji državni ured raspisao je konkurs i za kupovinu nameštaja i tehnike – šporeta, frižidera, televizora i veš mašina.

U okviru projekta smeštaj migranata trenutno se u nekoliko hrvatskih gradova uređuje i oprema ukupno 64 stana. Jedan deo njih je spreman za useljenje, u drugima se još sprovode završne pripreme. U njih će se, dakle, useliti i migranti koje su upravo stigli u Hrvatsku.

Ostatak će biti na raspolaganju za smeštaj imigranata koji, prema informacijama Ministarstva unutarnjih poslova, trebaju da stignu u narednim mesecima.

Reakcije revoltiranih građana i poreskih obveznika

„Zašto se to ne obezbedi za 10 hrvatskih porodica, daš meni državni stan koji ne moram da plaćam i daš mi 2600 kuna po članu. Za dve godine ja sam na konju, hajde dajte meni prvo i onda još 9 porodica“ kaže mladi Hrvat u video snimku dok razmišlja da ode iz zemlje.

„Nemam ništa protiv Sirijski porodica, ali je veliko pitanje jel Hrvatska ta država u koju njih treba da dovode, jel država iz koje godišnje ode 100-200 hiljada ljudi, jel to država koja treba da prima imigrante dok svoj narod šutira nogom u g*zicu, daju njima državne stanove dok svom narodu oduzimaju kuće“ naglasio je.

„Recite mi jel to normalno, jel to ima ikakve veze sa zdravom pameti, e tugo moja? Eto nas u Nemačkoj kad mi moja držva neće dati državni stan i 2600 kuna u naredne dve godine. Nego te nabije na špic papak, pa idi…naselićemo mi državu sa nekim drugima ko da je to bitno“ kaže razočarani Hrvat.

Obnovljanje stanova za migrante finansira se sredstvima EU, čiji budžet inače pune poreski obveznici Hrvatske koja je i njena članica.

SRBIJA IMA ISTI PLAN

Slična politika planira se i u Srbiji pa je tako predstavnica vladajućeg SNS Ljiljana Malušić iznela plan da se migrantima daju prazne kuće po srpskim selima. Istovremeno Aleksandar Vučić najavio je nulti migracioni saldo do 2030, što znači da će do tada mlade koji izlaze iz zemlje zameniti jednak broj migranata.

Predsednika SNS Aleksandar Vučić izjavio da država ima plan da ostvari nulti migracioni saldo to jest da desetine hiljada mladih koji odlaze iz zemlje zamene migrantima o čemu je i javno govorio na pres konferencijama.

„Što se tiče migrantornih kretanja 2028 do 2030 ćemo imati nulti migracioni saldo, imaćemo jednak broj emigranta i imigranata u Srbiju. Posle 2030 imaćemo veći broj imigranata nego emigranata iz Srbije“ rekao je Vučić u martu ove godine.

Pored plana Vučića za masovno naseljavanje migranata, poslanica SNS Ljiljana Malušić je prilikom donošenja novog zakona o azilu kojim je olakšana masovna migraciju u našu zemlji, a Srbija se obavezala da iz novca poreskih obveznika finansira socijalnu pomoć za azilante, saopštila da njena vlast planira da deli besplatne kuće migrantima.

„Svako ima neku praznu kuću, toliko ima praznih kuća po Srbiji mislim na desetine hiljada, i lepo natalite nam je pao mislim da smo jedna od zemalja koja je pri kraju lestvice u Evropi“ rekla je Malušić o planu da se migranti masovno naseljavaju po Srbiji.

Izvor: Dnevna Gazeta/ Telegram.hr

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite