TRIJUMF PORODIČNE POLITIKE: U Mađarskoj raste broj brakova, očekuje se i više beba!

TRIJUMF PORODIČNE POLITIKE: U Mađarskoj raste broj brakova, očekuje se i više beba!

Sve više Mađara želi brak. 

Novi plan mađarske vlade za promociju braka i rađanja dece subvencionisanim pozajmicama već je doveo do porasta broja venčanja u toj zemlji, a čekaju se i rezultati kako će to „doneti“ i više beba.

Suverenistički premijer Viktor Orban postavio je kao prioritet da ubedi više Mađara da se venčavaju i rađaju decu kako bi preokrenuli pad nataliteta. Uveo je brojne poreske olakšice i druge programe koji idu porodicama u korist, prenosi Rojters.

Ovogodišnji „veliki plan“ nudi parovima koji se venčaju pre mladinog 41. rođendana subvencionisane pozajmice do 10 miliona forinti (oko 30.000 evra). Trećina kredita bićre „oproštena“ ako budu dobili dvoje dece, a ceo dug ako se odluče da imaju troje.

Samo u septembru venčalo se 29 odsto više parova nego u istom mesecu prošle godine, što je najviše septembarskih venčanja od 1979. godine.

Početkom ovog meseca vlada je saopštila da je do sada više od 50.000 parova konkurisalo za nove subvencionisane zajmove. Premijer Mađarske više puta je isticao da toj zemlji nisu potrebni migranti, kao i da samo Mađari mogu da stvore nove Mađare, to jest da je nemoguće da se neka druga nacija sa parčetom papira (državljanstvom) proglasi za „nove Mađare“.

Izvor: Tanjug Denva Gazeat

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite