ODVRATNA IZJAVA IZ KOMESARIJATA: Psihički bolesnici izmišljaju napade migranata, narod ih voli…

ODVRATNA IZJAVA IZ KOMESARIJATA: Psihički bolesnici izmišljaju napade migranata, narod ih voli…

Komesarijat tvrdi da u Srbiji postoje osobe sa „fobijama“ koje navodno u velikom broju izmišljaju napade migranata i plasiraju lažne vesti, a da su građani generalno senzibilni prema migrantima. Ovo nije prvi put da se građanima zabrinutim eskalacijom migrantskog nasilja lepe etikete ksenofobije, koja zapravo i ne postoji kao fobija već se radi o pseudo-psihjatrjijskom poremećaju. 

U prihvatnim i centrima za azil u Srbiji trenutno je smešteno 4.400 migranata i to najviše iz Avganistana, Sirije i Pakistana, a iz Komesarijata za izbeglice i migracije kažu da je sve spremno za zimski period, kada se i očekuje njihov veći priliv.

Oni dodaju da migranti ne žele da traže azil za ostanak u Srbiji, već bi voleli da odu u Nemačku, Francusku ili Italiju.

„O zimi Komesarijat brine mesecima unapred, o svemu što je potrebno. Nabavljen je pelet, toplo je u centrima, ima mesta, a naš kapacitet je 6.000. Trenutno ih je 4.400, tako da je situacija što se centara tiče pod kontrolom“ kaže predstavnica Svetlana Palić.

„Migranti u Srbiji su prihvaćeni i Srbija je nekako senzibilisana zbog ranijih godina i zbog izbeglica koje su devedesetih godina dolazile i nekako ljudi ovde nemaju, generalno govoreći, negativan stav. To ne znači da nema ksenofobije, posebno na društvenim mrežama i poziva da se protiv njih protestuje“ rekla je Palić iznoseći etikete psihičkih poremećaja.

Fobija je psihički poremećaj akcioznosti koji je lako odrediti, dok psihjatrija kao nauke drži stav da ksenofobija nije fobija već politički termin, koji se lažno predstavlja.

Ona takođe tvrdi da navodno postoje lažne vesti po pitanju migrantskog nasilja, iako nije precizirala koje su to vesti.

„Jako mnogo ima lažnih vesti da su oni ovo ili ono uradili, opljačkali… Takođe podvlačim, migranti koji urade neki prekršaj ili krivično delo oni podjednako podležu sankcijama kao bilo koji građanin“, rekla je Svetlana Palić iz Komesarijata za izbeglice i migracije“

Pored optužbi na račun građana Srbije za „lažne napade“, nedavno je otkriven obrazac zataškavanja napada po kome mediji prenose koliko je „krivičnih prijava“ podneto proiv migranata, jer često prijave ne budu podnete jer je nepoznato koji migrant je počinio napad, pa nema lica protiv koga bi se podnela krivična prijava, što ne znači da se napadi nisu desili.

Palić je takođe iznela netačnu informaciju da Srbi nemaju problem sa migracijom, jer je istraživanje poznate agencije Galup iz 2017. godine pokazalo da su miranti najmanje dobrodošli u Mađarskoj, CG, Makedoniji i Srbiji i to baš tim redosledom pa je naša zemlja četvrta u svetu po negativnom stavu prema migrantima.

Izvor: Dnevna Gazeta/N1

 

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite