(VIDEO) FRANCUSKA NA KORAK OD PREVRATA: Policija stala na stranu lekara, nastavnika i penzionera!

(VIDEO) FRANCUSKA NA KORAK OD PREVRATA: Policija stala na stranu lekara, nastavnika i penzionera!

Francuska je danas suočena sa drugim danom haosa u saobraćaju, zatvorenim školama i bolnicama koje rade sa nedovoljno osoblja pošto su sindikati saopštili da neće biti popuštanja u velikom štrajku protiv reforme penzionog sistema.

 

Veći deo zemlje juče je bio u zastoju, pošto su zaposleni u sistemu prevoza obustavili rad, a pridružili su im se nastavnici, lekari, policajci, vatrogasci i zaposleni u javnim službama.

Na ulicama Pariza demonstracije su prerasle u nasilje, pa je policaja koristila suzavac. Uhapšeno je nekoliko desetina ljudi.

Kako prenosi portal Lokal Frans, to je najmasovniji štrajk od 1995. godine.

Iako su se članovi nekih sindikata, poput sindikata nastavnika, vratili danas na posao, većina sindikata saobraćaja objavila je da će nastaviti da štrajkuje.

Danas je u Parizu zatvoreno 10 od 16 linija metroa, a otkazani su i polasci regionalnih vozova.

Na putevima u glavnom gradu i okolini formirale su se kolone ukupne dužine preko 350 kilometara, prema podacima aplikacije „Stijadin“, pošto su mnogi građani krenuli na put svojim automobilima.

Radnici železnice i danas su nastavili štrajk, a sindikat pariskog autobuskog prevoza i metroa saopštio je da će njihov protest trajati do ponedeljka, 9. decembra.

Juče su desetine hiljada demonstranata izašle na ulice Pariza i izazvale zatvaranje Ajfelovog tornja i delova Muzeja Luvr.

Francuski mediji podsećaju da se za sada povodom štrajka nije oglasio francuski predsednik Emanuel Makron, ni javno ni putem saopštenja, kao i da je jedan zvaničnik iz Predsedništva rekao da je predsednik miran i rešen da sprovede reformu.

Makron želi da pojednostavi penzioni sistem, koji trenutno funkcioniše prema 40 različitih planova. Pojedini radnici, poput zaposlenih u železnici ili pomorstvu, imaju pravo da odu u penziju deset godina pre većine ostalih radnika.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite