(VIDEO) LETEĆA ZVER: Kina predstavila stelt avion J-20, jedini koji je ravan američkim F-22 i F-35!

(VIDEO) LETEĆA ZVER: Kina predstavila stelt avion J-20, jedini koji je ravan američkim F-22 i F-35!

Kineska avijacija predstavila je svoj prvi mlazni borbeni avion koji može da ispaljuje rakete prilikom leta u velikoj brzini.

Kako prenose strani mediji, reč je o demonstraciji sile. Kina želi da pokaže da ima najnaprednije vazdušne jedinice posle Sjedinjenih Američkih Država.

Dva aviona J-20 (od četiri, koliko ih ima u kineskoj avijaciji) otvorila su svoje pregrade sa raketama, dok je vazduhoplov leteo brže od brzine zvuka. Manevar je izveden na sajmu „Eršou Čajna“, koji se održava svake dve godine u Zuhaiju (južna pokrajina Guangdong).

Svaki od mlaznjaka pokazao je četiri rakete srednjeg i dugog dometa tipa vazduh-vazduh na donjoj strani letelice, kao i borbene rakete kratkog dometa sa strana aviona.

Prilikom demonstracije, vrata pregrade su se otvarala bez problema za sekundu, u trenutku dok je J-20 održavao veliku brzinu leta. Ovaj manevar može biti presudan u slučaju vazdušnih borbi.

Međutim, ostaje nepoznato može li J-20 ispaliti navedene rakete tokom leta pri velikim brzinama.

Zamenik zapovednika avijacije Narodne oslobodilačke armije Kine Su Ansijiang kaže da je demonstracija imala zadatak da pokaže da J-20 ima „početnu operativnu sposobnost“.

„Sposobnost otvaranja vrata s raketama tokom preleta velikim brzinama i dalje je izazovna i napredna tehnologija i mogućnost s obzirom na to da čak ni ruski borbeni avioni nove generacije Su-57 to ne mogu da rade“, rekao je Saut Čajna morning postu izvor iz vojske koji je tražio da ostane neimenovan.

Dokazano je da samo američki mlaznjaci F-22 Raptor i F-35 Lajtning II imaju sposobnost otvaranja pregrade s raketama i njihovog ispaljivanja tokom borbi pri velikim brzinama.

Izvor: Kurir

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite