(VIDEO) KAZNA KAO ZA UBISTVO: Skinuo LGBT zastavu sa crkve, pa dobio 17 godina zatvora!

(VIDEO) KAZNA KAO ZA UBISTVO: Skinuo LGBT zastavu sa crkve, pa dobio 17 godina zatvora!

Gde je granica verskih sloboda, prava na izražavanje različitog mišljenja i širenja mržnje? 

Adolfo Martinez proglašen je krivim i osuđen na 17 godina jer je srušio i zapalio LGBT zastavu koja je u junu postavljena na crkvi u Amesu.

Martinez kaže kako je uklonio zastavu zato što smatra kako crkva ne bi trebala podržavati LGBT zajednicu, prenosi CNN policijski izvještaj.

„Bila mi je čast učiniti to. Blagoslov Gospoda može čvrsto zauzeti za njegov svet protiv svih nedaća“, rekao je Martinez.

Ovaj 30-godišnjak suočen je s 17 godina zatvora nakon što je bio proglašen krivim za „zločin iz mržnje“, uznemiravanje i recedivnost u prestupima. Martinez kaže kako je kriv i nema se nameru boriti protiv optužbi zato što je „svesno, namerno i svojevoljno“ zapalio zastavu.

Pristalice LGBT pokreta tvrde da se zbog skidanja zastave navodno plaše terorističkog napada i pucnjave u crkvu.

„Zločini iz mržnje prema LGBTQ zajednici ozbiljna su stvar zato što nanose karakterističnu emocionalnu štetu žrtvama i unose strah u ciljane zajednice. Sukladno tome, istinska pravda trebalo bi uvek težiti rehabilitaciji, pomirenju i ozdravljenju zajednica“, rekla je političarka iz LGBT organizacije „One Iowa“.

Ona kaže da njena organizacija razume ozbiljnost zločina, ali ne shvata kako teška kazna „ispunjava bilo koji od navedenih ciljeva“.

„Nastavićemo težiti pravosudnom sistemu koji vrednuje obnovu više nego kažnjavanje i pomaže pojedincima kao što su Adolfo Martinez da shvate štetu koju su nanijeli“, rekla je ona.

Kritičari presude kažu da zastava LGBT pokreta nema šta da traži na crkvi, a da je Martinez verski progonjen kao pripadnik hrišćanske zajednice.

Izvor: Indeks.hr/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite