BRNABIĆ: Samostalno donosim odluke, a sa Vučićem se savetujem zbog njegovih vizija!

BRNABIĆ: Samostalno donosim odluke, a sa Vučićem se savetujem zbog njegovih vizija!

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je gostujući u Upitniku RTS da je samostalno, a to čini i dalje, donosila odluke, dodajući da se nekad svakodnevno savetuje s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem jer „ne zna nikog sa takvom vizijom Srbije, kao što je Vučićeva, i nikog ko tako zna narod u dušu“.

„Imam izuzetno poštovanje prema Vučiću, ne znam nikoga da je na takav način imao takvu viziju Srbije – da je znao dušu našeg naroda, da je potpuno predan poslu i da svaki dan radi od jutra do sutra“, rekla je premijerka.

Predsednica Vlade kaže da ne zna nikog ko je toliko dao za Srbiju kao predsednik. Rekla je da nema problem sa tim što je nazivaju Vučićevom produženom rukom

„Zaista nemam problem sa tim, nisam sujetna osoba, ponosim se što sam u timu sa Vučićem, što se smatram za jednog od njegovih saradnika“, podvukla je Brnabićeva.

Premijerka kaže da je sama birala ministre u Vladi, zajedno sa Vučićem, kao i da se konsultovala sa političkim faktorima.

„Moje je da radim u interesu građana Srbije, da isporučujem rezultate, da zajedno dođemo do toga do kraja mandata da Srbija bude bolje mesto za život“, rekla je Brnabićeva i dodala da postoje različita mišljenja, različita raspoloženja, rasprave, ali je najvažnije da se radi u interesu građana Srbije.

„Najveća mi je čast da sam u njegovom timu, on je motor, nameće tempo rada i filozofiju da se sve radi u interesu građana“, rekla je Brnabić gostujući na RTS-u, navodeći da bi se sa njim savetovala i da nije predsednik države.

Sumirajući rezultate rada Vlade, premijerka Brnabić kaže da je urađeno mnogo.

„Danas je Srbija fundamentalno drugačija od 2014. godine“, ukazala je ona, ističući da je uspostavljena makorekonomska stabilnost, ostvaren suficit, a nezaposlenost je dostigla jednocifren broj od 9,5 odsto.

Kao rezultate je navela to što se Srbija penje na „Duing biznis listi“, tako da je zajedno sa Izraelom, Belgijom i Italijom, a da je pre bila u rangu sa Sirijom i Eritrejom.

Ona je rekla da opozicija ne može da se pomiri sa uspehom koji Srbija postiže i naglasila da će „smanjenje nezaposlenosti ući u anale i da nezaposlenost ne pada zato što ljudi odlaze iz zemlje“, a kao uspeh istakla je i makroekonomsku stabilnost.

Nisam ni sudija, ni tužilac

Premijerka Brnabić ocenila je da je njena zakonska i ustavna obaveza da radi u interesu građana Srbije, a ne da odgovara Savezu za Srbiju, Draganu Đilasu, Bošku Obradoviću i Mariniki Tepić na svakodnevno izmišljanje afera.

Na pitanje da li je sa ministrom policije Nebojšom Stefanovićem razgovarala o navodima iz afere da je njegov otac umešan u trgovinu oružjem, Brnabićeva je rekla da nije razgovarala sa njim, jer je, kako kaže, ostavila nadležnim organima da to rade.

„Nisam ni sudija, ni tužilac. Očekujem da se tužilaštvo izjasni“, rekla je Brnabić.

„Da svaki dan odgovaram na gluposti tipa „Jovanjice“ ne pada mi napamet“, rekla je Brnabićeva i naglasila da je vlast spremna da na sve eventualne navode odgovori nadležnim organima.

Ona je rekla da imamo „inflaciju afera“, jer opozicija „vodi politiku afera“.

Govoreći o doktoratu Siniše Malog, Brnabićeva kaže da je on kao ministar veoma dobar, posvećen svom poslu, brz, efikasan i odgovoran, a da je ta odluka doneta pod političkim pritiskom.

Na pitanje da li je pogrešila što nije zatražila ostavku ministra finansija Siniše Malog zbog plagijata doktorata, rekla je da nije i da je Mali jako dobar ministar.

Ona nije želela da komentariše izjavu predsednika države Aleksandra Vučića da će Mali platiti „političku cenu“ zbog ovog slučaja navodeći da „nema šta da komentariše izjavu Vučića“.

Govoreći o radu Vlade, ona je navela da nisu svi ministri jednako dobro radili, ali da su ona i Vučić to nadoknadili tako da Vlada ima velike uspehe.

„Često sam sa osećala kao mlađi referent u Vladi jer sam morala sve sama da uradim“, rekla je Brnabić.

Ponovo premijerka? O tom potom

Premijerka Srbije izjavila je, na pitanje da li bi opet bila na tom mestu ako bi Srpska napredna stranka pobedila, da je to još daleka budućnost i da se o tome može govoriti „o tom potom“.

„O tom potom, imam još puno posla da uradim do izbora, sa predsednikom Vučićem razgovaram o strateškim stvarima za buduću vladu bez obzira ko će u njoj biti“, rekla je Brnabić.

Ona je rekla da je njen posao da radi u interesu građana, jer je „njihov servis“.

„Onda su izbori, onda…pa ko dobije izbore, onda tek formiranje Vlade, dakle to je za mene daleka, daleka budućnost, mnogo je posla ostalo“, rekla je Brnabić.

O bojkotu izbora

Na pitanje o bojkotu izbora dela opozicije i da li se ta odluka može promeniti, ona je rekla da se „ne može razgovarati sa onima koji ne žele da razgovaraju“.

Kaže da postoji deo opozicije koji se ne slaže sa Vladom u mnogim stvarima, ali su razumni i sa njima može da se razgovara.

„Da li da Đilas dođe kod mene kući da razgovaramo. On bi i u tom slučaju bojkovao razgovor“, rekla je Brnabić, navodeći da je deo opozicije odbio da učestvuje u razgovoru na Fakultetu političkih nauka kao i u Parlamentu.

Brnabićeva je ocenila da su napravljeni veliki pomaci kada je eč o izbornim uslovima još 2016. godine, kada je sređen irački spisak.

„To nije problem samo Srbije, već i svih zemalja u regionu i šire. Sa druge strane, mi ćemo uvek imati problem jer je demografska slika Evrope takva da će im trebati sve više radne snage. Zbog toga je potrebno da mi imamo plan“, navela je Brnabićeva.

O Medijskoj strategiji

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će Vlada Srbije u narednih nekoliko dana, a najkasnije do kraja prve nedelje januara, usvojiti Medijsku strategiju.

Ona je rekla da je u Radnoj grupi za izradu te strategije bilo devet predstavnika novinarskih i medijskih udruženja, osam predstavnika vlasti i jedan predstavnik Ministarstva kulture.

„Velike demokrate što nas danas kritikuju, koje su po izveštaju Verice Barać zarobili medije, 2011. godine su dali jedno mesto medijskim udruženjima, a Medijska strategija je usvojena u 11 sati noću na telefonskoj sednici“, istakla je premijerka.

(Agencije)

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite