(FOTO) Dok su turbo-folk pevačice pevale za velike pare, veterani su par metara od njih spavali u šatorima…

(FOTO) Dok su turbo-folk pevačice pevale za velike pare, veterani su par metara od njih spavali u šatorima…

Posetioci koncerta sinoć nisu bili svesni da su tu pored njih upravo oni kojima duguju slobodu, oni isti koji su ostavili ruke, noge i zdravlje, tamo negde na ratištima pre 20 i više godina….

Poslednju decembarsku noć, kao i sve u prethodna tri meseca, veterani ratova devedesetih proveli su u šatoru u Pionirskom parku, dok je na svega nekoliko metara od njih održan novogodišnji koncert.

I dok je Lepa Brena na novogodišnjem koncertu zabavljala više hiljada Beograđana, goste iz inostranstva i drugih gradova Srbije, veterani su tu tik uz njih, probdeli još jednu noć.

Mnogi od gostiju bili su iznenađeni prizorom, videvši šatore i ljude u njima ograđene mobilnom ogradom. Nadležni su veteranima izašli u susret i obezbedili im ograde, kako bi njihov kamp bio zaštićen od eventualnih napada, provokacijija i pijanih gostiju tokom novogodišnje noći. Sva je prilika da posetioci na koncertu nisu bili svesni da su tu pored njih upravo oni kojima duguju slobodu, oni isti koji su ostavili ruke, noge i zdravlje, tamo negde na ratištima pre 20 i više godina, darovavši Srbiji život, žrtvujući sebe.

I dok je Lepa Brena pevala „Jugoslovenku“, „Ej, Šeki, šeki“ i druge hitove, neki od veterana su čuvali stražu u kampu, a drugi su u starom šporetu pekli hleb. Nenad Stanić, ratnik sa Košara, kaže da veterani u kampu ne proslavljaju doček Nove godine.

– Mi smo tu, evo već tri meseca, ne odustajemo od svojih zahteva da se promene i bolje urede zakonska rešenja koja se tiču boračke populacije, jer borci veoma teško žive. Ovde smo proslavili krsne slave, slavićemo i Božić, bićemo tu dok god bude bilo potrebno – dodaje Stanić.

Miris domaćeg hleba dominira vojničkim šatorom. Napolju je dosta hladno, ali stari šporet uspeva da nekao makar malo ublaži hladnoću. Hleb je već pečen, napolju Beograd i Srbija odbrojavaju uz vatromet poslednje minute odlazeće godine.

Ivan Sekulić, policijski veteran iz borbi na Kosovu i Metohiji, kaže da ovakav hleb retko ko zna da napravi.

– Stanić je umesio vaj hleb, verujte, ništa lepše nisam probao. Uz njegov hleb ne jede se ništa drugo, toliko je lep, izdašan i ukusan, da je dovoljno
samo njega jesti. Stanić ima zlatne ruke, a njegov hleb dušu. Ne znam u čemu je tajna, da li je do brašna, vode, kvasca ili do njegovih ruku, ali pravi najbolji domaći hleb. Svima u Novoj godini, a prvenstveno deci, želim zdravlje, a sve ostalo se da nekako rešiti – poručuje Sekulić.

Novogodišnja noć je polako odmicala, a sa njom su se i gosti sa koncerta razilazili.

Prvi januarski dan po tradiciji donosi mamurluk, ali i lepe želje. Ostaje nada da će i za borce Nova godina doneti neki boljitak.

Izvor: Telegraf

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite