ITALIJA: Natalitet nikad niži, imigracija nikad veća!

ITALIJA: Natalitet nikad niži, imigracija nikad veća!

Prema službenim statističkim podacima, Italija je 2018. godine imala najnižu stopu nataliteta u istoriji, dok broj stranaca u zemlji dolazi do 9 posto populacije. Pritom nisu sasvim jasni kriterijumi što to znači stranac, jer većina statističara drugu generaciju imigranata već ne smatra strancima.

Italijanska statistička agencija Istat objavila je da je broj rođenih u toj zemlji 2018. godine iznosio 438.747 dece, što je za 18.404 manje nego prethodne godine, a to ujedno predstavlja najnižu stopu nataliteta u istoriji te zemlje.

Parovi imaju sve manje dece, samo 1,32 dece po ženi, a domaćinstva takođe širom zemlje postaju sve manja. Gotovo trećinu domaćinstava u zemlji čine samci, a samo trećinu porodica sa decom.

Italijanska populacija takođe je sve starija u proseku, dok je očekivano trajanje života za muškarce 80,8 godina, a za žene 85,2 godina.

Sa druge strane, strana populacija u Italiji nikad nije bila veća i sad iznosi 5.255.503 osobe, što je gotovo 9 posto populacije. Pritom naglašavamo da nisu potpuno jasni kriterijumi odlučivanja ko sve ulazi u tu kategoriju, tako da je realna sumnja da osoba stranog porekla ima daleko više.

Italijanska analitička institucija FareFuturo predvidela je tako da će sa obzirom na sve spomenute faktore, te činjenicu da imigraciju čine većim delom muslimani, polovina italijanske populacije do 2100 biti muslimani to jest za samo 80 godina.

Istat je 2018. godine predvideo da će do 2065. godine italijanska populacija zbog niske stope nataliteta biti smanjena za 10 posto u odnosu na danas.

Izvor: Dnevna Gazeta/Istat

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite