KUSTURICA OŠTRO: Ko se usudi da prizna Kosovo, narod će ga pojesti!

KUSTURICA OŠTRO: Ko se usudi da prizna Kosovo, narod će ga pojesti!

Usvajanje diskriminišućeg Zakona o slobodi veroispovesti, koji je potpisao predsednik Crne Gore Milo Đukanović, digao je vernike na noge. Veliki broj ljudi je izašao na ulice, a te scene su odjeknule i van granica Crne Gore. Tako se na situaciju u CG osvrnuo čuveni Emir Kusturica.

On je u autorskom tekstu za „Iskru“ jasno stavio do znanja šta misli o mirnim i dostojanstvenim protestima vernika širom Crne Gore.

– Čudo se desilo u Crnoj Gori. Čega je to sve zbir? Da li je u donošenju Zakona o veroispovjesti bilo presudno slabo poznavanje korena vlastite kulture, nedostatak intuicije, puko izvršavanje naredbe ili arogancija? Ko je mogao da poveruje da će crkva i njeni vernici, koji su već 800 godina na svome ,pristati da im neko ukrade mit i da to neće izazvati gnev?! Ili je Vojna alijansa planirala Oluju, poput one u Hrvatskoj? Videćemo! Neko je ignorisao staru istinu da u istoriji dođe vreme kada narodu vera postaje važnija od hleba, kada se u ljudima probude magnetne oluje pripadnosti, kada strahove strpaju pod kućni prag, pa zajedno, objedinjeni verom to osećanje pretvaraju u slobodu – rekao je Kusturica za „Iskru“.

Situacija u Crnoj Gori je kulminirala kada je donet Zakon o slobodi veroispovesti u skupštini, posle čega se narod u ovoj zemlji digao i izašao na ulice, gde je mirnim protestima jasno pokazao šta misli o svemu.

Sve je posle hapšenja poslanika Demokratskog fronta izgledalo kao da su brkatog mačka saterali u čošak, sveštena lica kao tužni gavrani su zahtevali razgovore. Najednom, na ulicama kao da je neko posredovao filmskim trikom, umesto brkatog kućnog ljubimca ugledali smo društvenu zver koja krivuda gradovim – rekao je Kusturica.

– Kada je u nizu pokušaja da se ponize Srbi u Crnoj Gori, posle svega, u skupštini, pod bizarnim okolnostima prošao Zakon koji nagoveštava nacionalizaciju pravoslavnih bogomolja i crkvene metohije, pravoslavni svet je shvatio da ne može da opstane bez onoga u šta veruje da mu je najvažnije. Sve je posle hapšenja poslanika Demokratskog fronta izgledalo kao da su brkatog mačka saterali u čošak, sveštena lica kao tužni gavrani su zahtevali razgovore. Najednom, na ulicama kao da je neko posredovao filmskim trikom, umesto brkatog kućnog ljubimca ugledali smo društvenu zver koja krivuda gradovim – rekao je Kusturica.

Objasnio je naš režiser i pisac kako je taj revolt vernika u Crnoj Gori uticao na Srbiju.

– Revolt pravoslavnih Srba u Crnoj Gori je uticao na Beograd sigurno u jednoj stvari. U matici srpske kulture, teško da će u budućnosti biti izgovorena rečenica koju je rekao predsednik SANU Vladimir Kostić: „Jedina politička mudrost je na koji način, sa nekim elementima dostojanstva napustiti Kosovo“. Poslije litija u Crnoj Gori, izvesno je da će se o dostojanstvu Kosova i Metohije govoriti na drugi način i da će se u bliskoj budućnosti stara nova vlast, ako pomisli da prizna Kosovo, sudariti sa još većim nezadovoljstvom građana od ovog koje traje u Crnoj Gori – zaključio je Emir Kusturica.

Izvor: Iskra

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite