(VIDEO) UPRAVO JE POČEO RAT: Iran raketirao američku vojnu bazu u Iraku!

(VIDEO) UPRAVO JE POČEO RAT: Iran raketirao američku vojnu bazu u Iraku!

Najmanje šest raketa pogodilo je vazdušnu bazu Al Asad u zapadnom Iraku u kojoj se nalaze američke trupe.

Po nekim nepotvrđenim izveštajima, međutim, na bazu je palo čak 30 raketa. Do incidenta je došlo u momentu kada SAD i Iran stoje na ivici otvorenog rata.

​Više lokacija je „napadnuto iranskim balističkim i krstarećim raketama“, javio je Foks Njuz pozivajući se na anonimne zvaničnike Pentagona. Zvanične potvrde Ministarstva odbrane SAD za sada nema.

Iranska novinska agencija FARS izvestila je o lansiranju više raketa u znak osvete za prošlonedeljni napad bespilotnih letelica kojima je izvršen atentat na šefa „Kudsa“, generala Kasema Sulejmanija na međunarodnom aerodromu u Bagdadu, u kojem je nastradao zajedno s nekoliko vođa iračke šiitske milicije.

Anonimni zvaničnici Pentagona tvrde da su projektili došli sa iranskog tla, što bi bilo prvo takvo lansiranje od kada je završen iransko-irački rat 1988. godine.

„Povlačenjem iz Iraka, ta zemlja bi se pretvorila u Iran“, rekao je nedavno Tramp, a Iranu je, takođe, zapretio snažnim udarima ukoliko se usudi da napadne američke snage.

Baza Al Asad se nalazi u zapadnoj iračkoj provinciji Anbar, a raketni napad na nju je izvršen i početkom decembra, samo nedelju dana nakon praznične posete američkog potpredsednika Majka Pensa i njegove supruge Karen povodom Dana zahvalnosti.
Žrtava nije bilo, a poreklo raketa nikada nije utvrđeno.

Izvor: Sputnjik

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite