(VIDEO) Fejsbuk zabranio snimak: Komunalna policajka prva udara mladića, a kad je obrnuto može…

(VIDEO) Fejsbuk zabranio snimak: Komunalna policajka prva udara mladića, a kad je obrnuto može…

Retko ko nije video proteklih dana snimak na kome ulična prodavačica udara komunalnu milicajku, ali snimak koji pokazuje nasilničko ponašanje komunalne policije nije stekao istu pažnju.

Video materijal na kome pripadnica komunalne milicije, udara mladića samo zato što joj je postavio pitanje, da mu odgovori na koji način dobija kaznu na kućnu adresu proširio se na društvenim mrežama brzinom svetlosti, da bi par sati nakon toga iz neobjašnjivih razloga bio zabranjen od strane Fejsbuka.

Stranica na kojoj je postavljen snimak dobila je poruku da je on uklonjen i da korisnici Fejsbuka više ne mogu da ga vide. Navodi se da je snimak eksplicitan i da predstavlja siledžijsko ponašanje.

Ipak pravila Fejsbuka dozvoljavaju snimke fizičke konfrontacije, kada je njihov cilj da se njima podigne svest o nasilju i zaštite žrtve, što je upravo slučaj u snimku napada komunalne milicajke, koji poziva da se ona kazni za nasilje nad građaninom.

Zanimljivo je da pradhodni snimak kako jedna druga milicajka prima udarac od strane ulične prodavačice, nije zbranjen od strane administracije Fejsbuka iako je daleko eksplicitniji od napada na mladića.

Proteklih dana brojni korisnici društvenih mreža žalili su se na cenzuru Fejsbuka i ugrožavanje elementarnog ljudskog prava na slobodu govora.

Masovna ograničenja počela su zabranama na osnovu nejasnog pojma „govora mržnje“, proširila se na politički nekorektnost, a sada i na „uvredljiv sadržaj“ i nasilje, koje su takođe teški za definisanje.

Nakon zabrana Fejsbuka, stranice koje su kačile materijal pretrpe kazne, i njihove objave se manje vide u novostim korisnika, kako su nam rekli adminsitratori koji su postavili snimak milicajke, uložili su žalbu Fejsbuku i čekaju na odgovor.

 

Dok u zapadnim zemljama bukti debata o tome kako treba zaštiti ljudsko pravo na slobodu govora na internetu, u Srbiji vlast nije preduzela ništa povodom gušenja određenih političkih grupa.

Snimak napada na mladića možete pogledati su sledećem klipu:

Izvor: Dnevna Gazeta

 

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite