RUSKI EKSPERT NAS UPOZORAVA: Srbi ne budite naivni, teroristi su se prerušili u izbeglice i dolaze na Balkan!

RUSKI EKSPERT NAS UPOZORAVA: Srbi ne budite naivni, teroristi su se prerušili u izbeglice i dolaze na Balkan!

Balkanu preti opasnost da postane konačno odredište za armiju migranata iz Turske, među kojima je veliki broj terorista i pristalica radikalnih islamističkih grupa. Eksperte posebno zabrinjava mogućnost da se teroristi sa Bliskog istoka pridruže lokalnim ekstremistima i ostanu na Balkanu.

U doglednoj budućnosti se tako može stvoriti nova „Islamska država“ u Evropi. „Veći deo migranata neće dugo ostati u BiH“, smatra Jelena Ponomarjova, doktor političkih nauka, profesor MGIMO MSP Rusije. „Ali činjenica je da među onima koji ostanu u BiH postojeljudi koji nose sa sobom opasnost.

To su radikalni elementi i ‘teroristi spavači’ koji se pridružuju lokalnim ekstremistima. Oni lako i brzo pronalaze svoje mesto među mladima iz Francuske, Španije i Italije, kao i BiH. Ne isključujem mogućnost da već uskoro počne da se stvara nova ‘Islamska država’ u Evropi, u početku svojevrsni Balkanski kalifat“.

Po mišljenju Ponomarjove, „nikakve pregrade ne mogu da zadrže migrante.“. „Da bi preživela, da bi se spasila, Evropa se mora boriti ne sa posledicama, već sa uzrocima krize“, ističe naučnik i dodaje da će se negativni trendovi nastaviti sve dok „transnacionalne korporacije ne prestanu da pljačkaju suverene države u drugim delovima sveta, na periferijama kapitalizma.

“ Jelena Ponomareva skreće pažnju na to da je balkanski region najturbulentnija zona Evrope. „Zbog dva faktora: tranzitni položaj regiona (gasovodi, tranzit robe i migranata, trgovina drogom) i pomešanosti naroda, kultura i religija“, smatra ekspert.

„Balkan je veoma ranjim i lako može da postane i središte sukoba i okidač za šire konflikte. Ako uzmemo u obzirunutrašnje specifičnosti regiona, kao i spoljni faktor — interese trećih zemalja (pre svega SAD, Nemačke, Turske, Saudijske Arabije, Irana), vojnopolitičkih blokova (NATO) i druge nedržavne subjekte svetske politike poput privatnih vojnih formacija, međunarodnih terorističkihi kriminalnih struktura, jedan od verovatnih scenarija razvoja situacije je Balkanski kalifat“.

„Jezgro Balkanskog kalifata se može formirati u narednih 10-15 godina, a do sredine našeg veka ova formacija može poprimiti stabilan oblik dok će se granice teritorije koju naseljavaju muslimani stalno širiti“, smatra profesorka.

„To su Albanija, Grčka, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Srbija uključujući Kosovo, Crna Gora. U ovom slučaju govorimo o formiranju radikalne islamske politike koja je čvrsto integrisana u strukture međunarodnog terorizma. Brzina i oblik realizacije svega gorenavedenog zavisi od globalnog razvoja. U uslovima globalne vojne konfrontacije regionalni scenario za BiH može biti aktiviran u u interesima Zapada. Radikalne islamiste i militante mogu iskoristiti protiv saveznika Rusije u regionu, a glavna meta terorista će očigledno biti pravoslavni Sloveni, pre svega Srbi“, kaže Jelena Ponomarjova.

Izvor: Balkanist.rs

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite