SRBIJA KAO AUŠVIC: Preporuka policije je da deca ne idu sama kući iz škole zbog migranata!

SRBIJA KAO AUŠVIC: Preporuka policije je da deca ne idu sama kući iz škole zbog migranata!

Novi problemi po bezdednost. 

Roditeljima čija deca pohađaju OŠ „Isidora Sekulić“ u centru Beograda danas je stiglo obaveštenje da deca ne bi trebalo sama da se vraćaju kući iz škole zbog migranata- prenosi portal Mondo.

U pitanju je, kako je rečeno u školi, preporuka policijske patrole, kažu roditelji za MONDO . Ova osnovna škola nalazi se u Ulici Gavrila Principa, u kojoj se često događaju tuče i međusobni obračuni migranata.

U Beogradu je ove nedelje održan protest protiv migrantskog nasilja ispred zgrade Vlade Republike Srbije, na kome su govorila žrtve migrantskog nasilja.

NVO sektor je optužio one koji su pretrpeli napade i brutalno nasilje, da su neo-nacisti, a više organizacija je pozvalo na zabranu budućih skupova te prirode.

Govornici su optužili režim za zataškavanje napada i da se sve radi po principima iz Kelna i Roterhama, gde su vlasti i mediji pokušali da zataškaju masovna silovanja koja su počinili migranti. Samo u V. Britaniji od takozvanih Grooming bandi, strada 19.000 devojčica godišnje, a počinioci su u 84% slučajeva migranti.

Više o tome možete videti na sledećem snimku, kao i o poricanju dokazanih napada od strane Vladimira Cucića vođe komesarijata za izbeglice.

DRAMATIČNO: Veliki mediji preneli 6 lažnih vesti o napadima na migrante u februaru! Vučić ćuti, poverenica ćuti, Komesarijat ćuti…

Lavina lažnih vesti i dezinformacija u kojima se naši građanima pripisuju stereotipi da su fašisti, nacisti i da su skloni rasizmu preplavili su javni prostor. Dok se protivnici migrantskog nasilja optužuju za lažne vesti, upadljivo je da niko ne pominje one lažne vesti koje prenose veliki mediji kao što su N1, Danas, Beta i slični. Niko iz komesarijata se do sada nije oglasio i pozvao na odgovornost tih medija, ako ni poverenica Brankica Janković, a ostaje i dalje nepoznato da li lažne vesti o rasizmu i negativno izveštavanje utiču na podsticanje agresije migranata prema lokalnom stanovništvu. 

U periodu od samo 18 dana (3 februara od 21) internet su zapalile neproverene informacije, a veliki mediji preneli su čak 6 lažnih vesti. Dok televizije i komesarijat optužuju minorne anti-migracione stranice za navodne lažne vesti, niko od njih ne otvara temu zbog čega se plasiraju nedokazane informacije o diskriminaciji imigranata.

U navednom periodu, imali smo:

1. Lažni napad Četnika na NVO za koji je policija dokazala da nije tačan, već da je NVO napao radnike koji su čistili prostoje u kojima su migranti boravili ilegalno.

2. Desio se nepostojeći napad na migranta u Somboru koji nije potvrdila ni policija niti migrant, već u krajnje sumnjivom svedočenju pripadnik pro-migrantske NVO tvrdi da se desio.

3. Radikalno levičarski portal Autonomija palsirao je bez ikakvih dokaza, vest da je jedan naš čovek zabranio migrantu da sedi u autobusu pored njega.

4. Na N1 koji ima istoriju lažnih vesti objavljeno je da je u mađarskom selu u neimenovanoj kafani, neimenovani konobar, odbio da usluži neimenovanog migranta, a ponovo slučaj diskriminacije nisu potvrdili niti policija niti migrant.

5. Dojče Vele je uprkos fotografijama napadnutih žena, velikom broju vesti o migrantskim napadima noževima koje je potvrdila i policija, napisao tekst da su napadi na žene samo deo paralelne realnosti.

6. Šlag na tortu su tvrdnje Mijahila Tešića čestog gosta u emisiji 24 minuta sa Zoranom Kesićem, da grčka mornarica potapa brodove sa migrantima.

BUKTE LAŽNE VESTI: Naš mladić nije zabranio migrantu da sedne u autobusu! N1, Beta, Danas naseli na neproverenu vest!

Lažne vesti u kojima Srbi i Mađari navodno tuku migrante, diskriminišu ih, Grčka mornarica potapa brodove sa izbeglicama, i teorije da se dokazana masovna silovanja u Kelnu 1.500 žena za Novu godinu nisu desila, iako ih je lako proveriti, preplavili su društvene mreže. Istovremeno izlgeda da i main-stream mediji imaju želju da šire dezinformacije i lažne vesti, pa je tako juče javnost uznemirila neproverena informacija, da je jedan naš mladić odbio da pusti migrnata da sedne pored njega iako je imao uredno numerisanu kartu. Istražili smo šta se zapravo desilo…

Kako bi javnost reagovala na vest da je „jedan migrant“ (bez imena i prezimena) silovao „jednu ženu“ (bez imena i prezimena), dok policija i nadležni organi nemaju nikave podatke da se incident desio, a da se istovremeno ta vest pojavi na ekstremno desničarskom portalu, sa istorijom dezinformacija? Kao šlag na tortu i navodnu „očevidac“ ne želi da navede svoje ime. Ipak kada je situacija obrnuta svi veliki mediji prenose vest kao udarnu, bez da provere da li se događaj desio, ili da makar neko svojim imenom i prezimenom stane iza priče.

Lažna vest o disrkiminaciji migranta u autobusu, za koju nema nikakvih dokaza osim bizarno sastavljene vesti jednog radikalno levičarskog portala raširila se brzinom svetlosti po Srbiji. Radi se o lažnoj vesti koju je plasirao ekstremno levičarski portal Autonomija, koji ima dugu istoriju autošivinizma, a barataju i sa pseudo-psihjatrijskim terminima kao što su ksenofobija, fobija koja ne postoji.

Evo kako ta vest glasi (Jedan mladić, jedan migranti i jedna žena):

Jedan mladić večeras nije dopustio jednom migrantu da sedne pored njega u autobusu na relaciji Beograd – Sombor, iako je imao kupljenu kartu sa numerisanim brojem sedišta.

Očevici su ispričali za Autonomiju da je migrant star oko 25 godina krenuo da sedne na svoje mesto, ali mu je mladić koji je već tu sedeo rekao: “Ne možeš da sedneš ovde”.

Migrant je, pokazujući kartu, rekao: “Ali, to je moje mesto”. Potom je mladić besno procedio kroz zube: “Jesam li ti rekao da ne možeš da sedneš ovde!”

Migrant se uputio ka vozaču, ali ovaj nije želeo da reaguje, nakon čega je migrant seo na stepenište ua autobusu.

Posle pet minuta jedna žena je videla slobodno mesto pored mladića koji nije dozvolio migrantu da sedne pored njega.

“Evo, gospođo, možete sesti ovde, ima slobodno”, rekao je taj mladić, i žena je sela.

Nemoguće je da vam nakon čitanja teksta za oko ne upadne da sve zvuči kao fikcija. Ipak pored toga iz nepoznatog razloga se ne navodi ni ime „očevidca“. Razumljivo je da neka da nema svih detalja o nekom događaju, ali je nužno pozvati se na makar nečije ime, kako bi moglo da se ustanovi šta se desilo, što ovden nije slučaj.

Pored toga migrant se nije oglasio povodom problema iako veliki broj NVO u Srbiji pruža pravnu podršku žrtvama diskriminacije, što je još čudije. Istovremeno ni policija se nije oglasila povogom navodnog incidenta.

Vest je preneo veliki broj portala, kao što su N1, Beta, Modno i Danas, bez da predhodno provere pozdanost portala Autonomija, a interesentno je da neki od navedenih portala kritikuju objavljivanje vesti kada migranti vrše napada na naše građane, iako u tim slučajevima osobe izlaze u javnost svojim imenom i prezimenom.

Više o tome kako se fingiraju vesti o ubistvima migranata u mediteranu od pro-EU vlasti Grčke možete pogledati klikom OVDE.

Reportažu televizije N1 u kojoj tvrde da migranti ne prave incidenta, dok istovremeno intervjuišu migranta u trenutko kada je upao u lokalnu kuću možete videti klikom OVDE.

(VIDEO) CIRKUS NA N1: Tvrde da nema incidenata sa migrantima, a onda govore o maltretiranju i intervjuišu čoveka koji je upao u tuđu kuću…

Krajnje emotivna priča o „mukama migranata“ koji su samovoljno otišli iz svojih zemalja, pa sada navodno spavaju na otvorenom i smrzavaju se, jer Mađarska ne želi da ih pusti da ilegalno uđu, šokirala je javnost, ali ne na način na koji su njeni tvorci to planirali.

Epidemija lažnih vesti kojima se promoviše masovna migracija, proglašavanje pravih napada za lažne vesti i pretnje žrtvama nasilja uzeli su maha na društvenim mrežama.

Reprotaža pod naslovom „Iako nema incidenata, meštani sela na granici sa Mađarskom strahuju od migranata“, promoviše izrazito negativan stav prema lokalcima koji bi navodno trebali da imaju iracionalne strahove, ipak istovremeno reproterka intervjuiše migranta koji je ozbiljno prekrišio zakone Republike Srbije i upao na imovinu koja nija njegova.

Kako to izgleda:

Većina meštana vojvođanskih sela Majdan i Rabe, koja se nalaze na tromeđi između Srbije, Mađarske i Rumunije, potpisala je peticiju kojom od policije, opštinske i pokrajinske vlasti traži zaštitu od povećanog broja migranata. Iako su na migrantskoj ruti od početka krize, a svih ovih godina nisu zabeležili nijedan incident, malobrojno, uglavnom starije stanovništvo strahuje od nepoznatog. Istovremeno, broj ljudi koji pokušavaju ilegalno da pređu granicu ostaje visok – navodi N1.

Uz srećan put i upozorenje. Na izlazu iz sela Rabe, počinje EU. S jedne strane Rumunija, sa druge – kraj mađarske ograde. Za ekonomske migrante koji pokušavaju da se domognu boljeg životnog standarda i socijalne pomoći, često odredište.

Put do Evrope za njih ostaje nedostižan jer njihova članica Mađarska ne dozvoljava kriminalne prelaske granice već su potrebne uredne dozvole, ali u pogranična sela stalno pristižu nove grupe. Ovu zatičemo u jednoj od brojnih praznih kuća u Majdanu. Čekaju priliku da pređu granicu. Njihov prvi komšija kaže – ne smetaju mu, jer nikoga ne diraju. Međutim, većina meštana drugačije misli.

Pročitajte još:

EVROPA U ŠOKU: Migranti iz Nigerije ubili tinejdžerku, pojeli joj srce i genitalije!
KADA ĆE SRBIJA REĆI DOSTA! Migranti sada opsedaju granicu sa Rumunijom, na udaru Banat!
STRAHUJEMO ZA NAŠU DECU: Posle masakra migranata u školi, roditelji u Kladuši očajni! DROGA, ALKOHOL…PRAVDA U VUČIĆEVOJ SRBIJI: Sirijac napao dete u Subotici, osuđen na samo 5 dana zatvora!

„Pa većih incidenata nije bilo. To što noćima lupaju na vratima, na prozorima, što idu po putu… Ja se plašim da ih ne zgazim. Direktno nije bilo incidenata. Zašto onda peticija? Peticija zato da to sprečimo“, kaže Livija Abraham, stanovnica Majdana istovremeno govoreći o uznemiravanju naših ljudi, ali i da direktno nije bilo incidenata.

Peticiju je potpisalo 123 meštana sela Majdan i Rabe, što je oko 80 odsto stanovništva. U poslednja dva meseca povećan je broj migranata, pa traže i veće prisustvo policije. U mesnoj zajednici pojašnjavaju – policije ima, baš kao i ljudi iz Komesarijata za izbeglice.

„Oni su dolazili na naš teren i danju i noću radili da pronađu te migrante, da isprazne te kuće, da ih isprate iz sela, ali morate znati da su se oni konstantno vraćali“, navodi Verica Vaš, Mesna zajednica Majdan-Rabe. Izjava je interesnatna u kontekstu naslova „Iako nema incidenata, meštani sela na granici sa Mađarskom strahuju od migranata“.

Masovnost je, kaže, ono što stanovnike najviše plaši. Čak iako u šestogodišnjoj izbegličkoj krizi nisu svedočili incidentima naodi Verica Vaš, u bizarnoj izjavi.

„Kad ste vi sami u jednoj kući, a dođe pet, šest mladića ili deset njih. A znalo je biti i 20 po grupama“, Čonka. Migranti ulaze u đačke autobuse. Često se dešava da deca ne smeju ući u autobus. Za sobom ostavljaju krto, pa nam selo izgleda kao smetlište, ističe Vaš, ponovo kontrirajući svojoj izjavi da „u šestogodišnjoj izbegličkoj krizi nisu svedočili incidentima“ .

Slučaj ova dva sela prešao je i na politički teren. Dok je poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Majdan i Rabe spominjao u Skupštini Srbije, meštani su peticiju, preko druge stranke, prosledili upravo čelniku SVM-a u Pokrajini.

Za to vreme, grupa mladića koje srećemo na putu objašnjava kako tretiraju njih. On ističe da iako imaju novca, u kafićima ne žele da ih usluže, niti ih puštaju da uđu u njih. Takođe otkriva da je veliki problem to što većina lokalnih stanovnika, misli da su oni kriminalci – reproterka nije navela o kojim kafićima se radi niti ime osobe koja tvrdi da su se ti incidenti dešavali, pa je i ova informacija pokrenule spekulacije o lažnim vestima kojima se promoviše migracija.

Video snimak i originalnu vest možete pogledati klikom OVDE.

U trenutku pitanja ovog članka, niko od fact-chekera, portala za proveru lažnih vesti nije kritikovao prilog, niti je njegova gledanost ograničena na Fejsbuku, kao što je u prošlosti bio slučaj sa onim vestima koje su usmerene protiv masovne migracije.

Zapadna NVO tvrdila da su njih i migrante napali Četnici! POLICIJA UTVRDILA: Oni su krivici za incidente… (februar 3, 2020)

Politička nevladina organizacija No name kitchen, proteklih dana tvrdila je da su navodvodno napadnuti od strane grupe Četnika uprkos lažnim vestima i dezinformacijama koje su kružile na društvenim mrežama, epilog istrage policije pokazao da su politički aktivist zapravo krivi za kršenje zakona i sada moraju da napuste Srbiju.

U okolini napuštene fabrike Grafosrem kod Šida, juče se dogodio incident u kojem je volontere No name kitchen, organizacije koja brine o migrantima, kako kažu, napalo nekoliko ljudi sa četničkim obeležjima. Slučaj su prijavili policiji, nakon čega je iz Prekršajnog suda u Sremskoj Mitrovici stiglo rešenje po kojem politički aktivisti moraju da napuste Srbiju.

Posle nekoliko meseci boravka u Srbiji samoproklamovani „volonteri“ organizacije „No name kitchen“, prinuđeni su da je napuste, pošto su za incident dogodio u Šidu utvrđeno bili krivi. Pored toga nije poznato na koji način volonteri žive u Srbiji i o čijem trošku.

„Moramo da idemo iz Srbije i da se ne vraćamo šest meseci. Pored toga uručeno nam je rešenje po kojem moramo da platimo kaznu od oko 22 hiljada dinara ili da budemo 20 dana u zatvoru“, kaže Leoni Neuman, volonterka iz Nemačke.

Naime, njih su, dok su, kako kažu, radili svoj posao, napali ljudi koji su na sebi imali četnička obeležja.

„Mi smo došli da pokupimo stvari migranata koje su ostale ovde. Oni su ušli, rekli su nam da izađemo, a mi smo tražili pet minuta da pokupimo sve, za šta oni očigledno nisu imali vremena. Počeli su gorivom da polivaju stvari koje smo mi hteli da ponesemo. Mi smo takođe i na sebi imali gorivo nakon toga. Moju koleginicu su gurnuli i pao joj je telefon nakon čega se razbio“, navela je Neuman.

Dvorište napuštene fabrike Grafosrem danas je potpuno prazno, a uobičajeno je mesto na kojem se migranti iz Šida najčešće skupljaju i tu se prema rečima volontera incident dogodio.

Oni tvrde da su nakon napada odmah obavestili policiju koja je izašla na lice mesta. Posle nekoliko sati provedenih u policijskoj stanici, gde su davali iskaz, uručena im je odluka Prekršajnog suda po kojoj im se nalaže da napuste Srbiju, jer su krivi za ometanje javnog reda i mira kao i napad na pripadnike udruženja „Sokolovi“ koji su čistili teren oko fabrike.

„Mi nismo dobili advokata, sve što smo rekli pitali su kako možemo da dokažemo, a ja pitam zaista kako da dokažemo da nisam udario nikoga od njih. Mi ćemo se boriti na svaki način i žalićemo se jer ne želim da odgovaram za nešto što nisam uradio… Ja nikoga nisam gurnuo, mi smo samo došli da uradimo svoj posao“, kaže Adalbberto Parenti, volonter iz Italije.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova uputili su nas na Prekršajni sud u Sremskoj Mitrovici koji je taj slučaj preuzeo.

Volonteri organizacije „No name kitchen“, organizacije koja od 2015. godine pomaže migrantima u Srbiji i regionu, kažu da su pisali ambasadama Italije i Nemačke u Beogradu, kao i Beogradskom centru za ljudska prava.

Na donetu odluku podneće, kažu, žalbu. Nije poznatko kako će volonteri finansirati žalbeni postupak.

(FOTO) LAŽ DO LAŽI: Srbi nisu tukli migrante u Somboru, a Grci ih ne ubijaju podmornicama!

Epidemija lažnih informacija koje potstiču na mržnju prema evropskom stanovništvu postali su norma na društvenim mrežama i po tabloidima, a dok su brojni desničarski blogeri zabranjeni zbog grešaka u izveštavanju, sa druge strane oni koji zastupalu levo-liberalni establišment bez kazne šire dezinformacije i očite laži u cilju podsticanja migracije.

Lažna vest da grčka mornarica potapa brodove sa ilegalnim migrantima, pojavila se na više stranica i grupa na Fejsbuku, a radi se o potpuno neosnovanoj teoriji zavere koja vrlo verovatno potiče iz Srbije.

Istovremeno izveštaji o navodnom nasilju nad migrantima u Somboru, prenošeni su na TV N1 bez da o njima govore migranti ili da su prijavljeni policiji ipak oni se tretiraju kao činjenice uprkos očitoj pristrasnosti NVO aktivista kojima ide u prilog masovna migracija. Vesti su po automatizmu kasnije deljene kao činjenice da su Srbi tukli migrante u izlivima „ksenofobije“.

Ipak to nije kraj lažni vestima i neproverenim informacijama, tako Mihailo Tešić čest gost emisije 24 minuta za Zoranom Kesićem tvrdi da Grci sa mornaricom potapaju, brodove sa migrantima i tretiraju ih kao životinje, a lažni narativ se zatim proširio internetom.

Lažni narativ o ksenofobiji

Zamislite da ste žrtva migrantskog napada koja je izašla na ulicu da traži pravdu, a zatim vas pripadnici NVO sektora etiketiraju kao psihičkog bolesnika? To je realnost politike u Srbiji 2019. godine.

Nepouzdane informacije o navodnim napadima na migrante po Somboru preplavili su društvene mreže, samozvani očevici daju krajnje čudna i nejasna svedočenja koje nažalost preuzimaju i novinari. Pored toga u punom jeku je kampanja zastrašivanja protiv demonstranata.

Zbog povećanog broja migranata u Somboru, policija je u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice njih 400 u četvrtak autobusima prevezla u Prihvatni centar u Preševu. Nakon što je grupa građana, pozivajući se na informacije o napadima na koje se žale naši građani, organizovana su dva protesta protiv migrantskog nasilja, istovremeno u tom gradu ekstremni liberali zastrašuju građane lepljeći im etikete psihjatrijskih poremećaja.

Radi se o fobijama, kojima se etiketiraju žrtve i zabrinutu građani. Naime u zastrašivanju se koristi termin ksenofobije, a radi se o „fobiji“ loja ne postoji, jer ni jedna psihjatrijska asocijacija na svetu je nije svrstala na spisaka fobija, jer se ne radi o psihičkom poremećaju. To ne sprečava NVO sektor da svoje građane brutalno etiketiraju.

Pročitajte još:
Migranti napali devojčicu (13) u Sremskoj Mitrovici, zbrinuta u bolnicu! VUČIĆ NE POPUŠTA OD OTVORENIH GRANICA…
WIKILEAKS OTKRIO: Vučić i Stefanović su pristali da priznaju Kosovo, da bi ostali na vlasti!
(VIDEO) FIZIČKI OBRAČUN: Desničari izbacili Natašu Kandić sa tribine!

Pored toga na društvenim mrežama i u reportaži N1 pijavila se neporoverena informacija da su građani u centru Sombora u četvrtak uveče fizički napali nekoliko mladića sa Bliskog istoka, a to svedoče navodni očevici. Sa druge strane policija nije saopštila da se desio bilo kakav napad na migrante.

Stotinak građana dve noći zaredom protestovalo je u centru Sombora. Kažu, ističu zbog povećanog priliva migranata i nasilja kojem su izloženi. Sve je počelo na društvenim mrežama gde razmenjuju informacije o napadima. Fejsbuk grupu je pokrenuo Mile Majski.

„Građani Sombora da žive sasvim normalno, ko što su i živeli pre ovih migranata. Mnogi se bune da im ulaze u salaše, u vikendice, da im obijaju. Evo vidite, svi ovi Somborci što šetaju, tako i da šetaju, ali da ne strahuju da ne daj bože neki migrant dođe da im otme torbu. Pre svega, da se ogradi njihovo kretanje, dokle smeju, od kolko do kolko“, rekao je stanovnik Sombora Mile Majski. Kako građani ističu problem je što već dugi vremenski period nadležni nemaju sluha za njihove probleme, pa se više ni ne obraćaju policiji već pravdu traže na protestima.

Poret toga MUP navodi da nije bilo prijavljenih verbalnih niti fizičkih napada.

S druge strane, da su zapravo pojedini učesnici protesta fizički napali migrante u samom centru Sombora, za N1 kaže jedan od očevidaca. Za šta nema pouzdanih informacija, ali je vest preplavila društvene mreže. Pored toga očevidac N1, ne može ni da se seti da li je napadač udario laktom, ošamario ili šutnuo ekonomskog migranta.

„Od same te veće grupe se odvojila jedna manja grupa onako, vidno uniformisanih navijača i lokalnih tabadžija. Nas par drugara uspelo je da isprati te neke ljude koji su fizički napali neke izbeglice koje su šopingovale u radnji. Tog jednog su baš… zaleteo se i da li ga je udario šakom, ili mu je udario šamar, to sad ne mogu sto posto da tvrdim, ali ga je još i šutnuo kako je dečko bežao“, ispričao je za N1 navodni očevidac incidenta.

Pored toga NVO sektor ponovo širi teorije zavere o fašizmu. Grupa se imenom Šamar, koja podržava migraciju krivicu svaljuje na naše građane.

Neke sporadične slučajeve, koji se nekad dešavaju, ne možemo rešavati nasilnim putem. Kao što imamo prilike da čitamo preko društvenih mreža gde postoje pozivi na linč, na fizičke obračune. To u 21. veku Somborcima i ovom gradu nije svojstveno – rekao je Danijel iz Grupe građana „Šamar“.

Lokalnoj vlasti zameraju što se o ovom pitanju ne izjašnjava i što ne preduzima mere kojima bi smanjila tenzije.

Kako za naš portal ističe jedan od građana Sombora koji je želeo da ostane anoniman upravo zbog kampanje progona na društvenim mrežama, zastrašivanje je godinama unazad deo svakodnevice.

„Kada se neko požali na napade, redovno nam slede pretnje da ćemo biti tuženi za govor mržnje. Pored toga etiketiraju nas da smo ksenofobi, islamofobi ili šta sve ne. Da li moja deca treba da slušaju kako sam ja psihički labilan samo zato što imam mišljenje o nekoj temi?“ pita Somborčanin i dodaje:

„Ne znam koji je sledeći korak, da li će nas slati na prinudno lečenje u psihjatriju zbog tih fobija, da li će nas hapsiti ukoliko progovorimo da su nam najbiliži članovi porodice uhapšeni? Pored toga komšije mi se žale da su pravi napadi koje su pretrpeli proglašavani za lažne vesti i dezinformacija. Da li smo mi postali građani drugog reda u sopstvenoj zemlji?“.

Izvor: Dnevna Gazeta/N1/Autonomija

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite