DA LI ĆE NAM MIGRANTI LUPATI REKET? EU predlaže da im se plati 2.000 evra da odu nazad!

DA LI ĆE NAM MIGRANTI LUPATI REKET? EU predlaže da im se plati 2.000 evra da odu nazad!

Došli su ilegalno kršeći zakon, što je po definiciji krimanal, ali sada im treba dati hilajde evra da bi se umilostili da se vrate nazada!

Evropska unija predlaže novu formulu borbe protiv migrantskog talasa koji preti na njenim jugo-istočnim granicama. Konkretno, radi se o migrantima koji se već nalaze u Grčkoj i kojima se predlaže isplata po 2 hiljade evra svakome, uz uslov da se vrate svojim domovima. Taj iznos, koji je osigurala EU, pet puta nadvisuje novčana sredstva, koja se, obično, migrantima dodeljuju za povratak u njihove matične zemlje prema programu UN-a, navodi Gardijan (The Guardian).

Predlog će biti na snazi mesec dana jer se Evropska komisija boji da on može imati suprotan efekt – privući nove migrante. Ova šema vredeće samo za one osobe koje se imaju gde vratiti, koje žele poboljšati uslove života i na ekonomske migrante koji rizikuju nedobivanje status izbeglica. Ova mera morala bi poboljšati stanje u grčkim izbegličkim kampovima, a Brisel smatra kako bi mogla obuhvatiti 5 hiljada osoba, iako se, kako i sam priznaje, ne zna koliko je na grčkim ostrvima stvarnih izbeglica a koliko ekonomskih migranata.

Evropska unija takođe je pozvala i druge zemlje primiti decu migranata s grčkih ostrva koja su ostala bez roditelja. To je prihvatilo već 7 država, u koje će se poslati 1600 njih.

Prema podacima koji su važili pre početka nove migrantske krize na grčko-turskoj granici, u Grčkoj se nalazilo više od 36 hiljada migranata, iako smeštajni kapaciteti dozvoljavaju njih svega 5 hiljada. Hiljade ljudi živi u šatorima, bez struje, grejanja i tople vode. Prema navodima Gardijana, većina izbeglica došla je iz Afganistana, Sirije, Iraka, Palestine, Somalije i DR Konga.

Stanje s migrantima snažno se zaoštrilo nakon nedavne odluke Ankare, donešene posle pogibije 36 turskih vojnika u sirijskoj regionu Idlib, o potpunom otvaranju svoje granice s Grčkom i Bugarskom i ne sprečavanju izbeglica na njihovu putu prema EU. Time je Turska želela dobiti podršku EU za svoje ambicije u Siriji, pre svega u Idlibu, do čega, međutim, nije došlo pa se čitav problem pretvorio u novu veliku izbegličku krizu na grčko-turskoj granici u kojoj su, s njezine obe strane, sudelovale snažne policijske i vojne snage dveju zemalja s ciljem sprečavanja migranata na ulazak u Grčku.

Nakon 5. marta potpisanog Moskovskog sporazuma između Rusije i Turske o zaustavljanju vojnog sukoba u Idlibu stanje na spomenutoj granici postalo je manje napeto. Zaustavljeni su nasilni pokušaji prodora izbeglica u Grčku, međutim, problem je još daleko od njegovog rešenja, a hiljade izbeglica „zapelo“ je na tzv. ničijoj zemlji s malim izgledima da ih Grčka i Turska prime na svoju teritoriju.

Izašli snimci američkog divljaštva i razaranja po Bliskom istoku! Više o tome OVDE!

Izvor: Geopolitika.news

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite